20 Април 2024събота10:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

140 години свобода

Ученици участваха в интелектуална игра за 3 март

/ брой: 41

автор:Боян Бойчев

visibility 1068

В чест на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяването на българската държавност в сградата на Руския културно-информационен център в София се проведе интелектуална игра за ученици "Помним и славим освободителите". Тя е част от Националната програма за юбилейните чествания. Главни организатори на събитието бяха Фондация "Устойчиво развитие за България" и Представителството на Россотрудничество под патронажа на руското посолство у нас. Посланикът на Русия Анатолий Макаров поздрави с топли думи участниците в състезанието и всички присъстващи, след което връчи високи почетни награди от името на Съюза на ветераните на Русия на организатора и вдъхновителя на събитието - Станка Шопова. Той подчерта, че интелектуалната игра е полезна и ценна инициатива, която трябва да се поощрява и разпространява сред учащите, стимул за нови знания за нашето общо минало и история. От своя страна Станка Шопова благодари на участниците, на техните учители и училищата за сериозната подготовка, патриотизма и отстояването на историческата истина за националноосвободителните борби, за Руско-турската освободителна война, както и за стремежа им да изявяват своите знания и гражданската си позиция. Председателят на СБУ Янка Такева изтъкна ролята на българските учители за съхраняване на историческата истина и на родните традиции. Сред гостите бяха дипломати, ръководители и представители на обществени организации, писатели, художници, учени, общественици, граждани.
В оспорваното състезание участваха ученици от СУ "С.Доброплодни" - Шумен, ПГИ "К.Маркс" - Смолян, СУ "Д.Дебелянов" - Варна, 133 СУ "А.С.Пушкин" - София, ЧСУ "Ю.Гагарин" в СОК "Камчия" и СУ "М.Горки" - Стара Загора, които бяха оценявани от компетентно жури. Интелектуалната игра премина в два етапа - отговори на въпроси върху историята и героите на националноосвободителната борба, събитията и пълководците в Руско-турската освободителна война. Участниците се състезаваха и по бързина на подреждане на пъзели, изобразяващи забележителни паметници и важни моменти от войната и умения да представят съдържанието им, те бяха изработени от Фондация "Устойчиво развитие за България" в чест на забележителната годишнина.
Младите хора на България показаха своя интелект, знания, творчески подход и воля да съхранят историческата памет и истина за събитията в Руско-турската освободителна война и за ролята на Русия и руския народ, които някои днес се опитват да заличат и игнорират. Журито присъди първа награда на СУ "Д. Дебелянов", гр. Варна, втора - на учениците от СУ "Максим Горки", гр. Стара Загора, и трета - на 133 СУ "А.С.Пушкин" - София. Заелите първо място ще бъдат гости на СОК "Камчия" през пролетната ваканция, а всички участници ще са част от паметния поход-урок "По стъпките на освободителите" през август до паметните места на Шипка, Плевен и Бяла. В мраморната зала на РКИЦ звучаха и талантливи музикални изпълнения на учениците от Смолян, Шумен и София на оригинален български фолклор, посветен на руските освободители.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ