25 Април 2024четвъртък02:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Двете Българии

/ брой: 41

автор:Лозан Такев

visibility 1349

Наложи се изводът, че при соца са построени две Българии. По време на промените стана ясно, че още не могат да се преразпределят народните богатства, оставени от времето на социализма, та бил той и престъпен според новите политически лица. Две Българии, които още се разграбват след приватизации, концесии, реституции, обществени поръчки и всякакви други подобни игри и реформи. Пред очите ни като при пладнешки грабеж бе предаден и продаден на безценица социализмът! И от двете Българии днес не остана почти нищо...
Фабриката за илюзии беше затворена. Заводите престанаха да са заводи, селата изчезват, градовете обезлюдяват. Днес отидохме на крайните места в световните и европейските класации по икономика, благоденствие, щастие. Но пък сме сред първите по бедност... Е, и по корупция, разбира се!
Запяхме "Комунизмът си отива" предварително, без да го е имало въобще, останал единствено като метафора и олицетворение на миналото до 1989 г. Сега в учебниците ще се опитат отново да го погубят и обругаят с едностранчиви уроци. На това поне сме майстори и нямаме равни на себе си исторически плазмодии...
Но ето, че отново се появиха на хоризонта две Българии. Вече не крием, че ги има: България на много бедните и България на крайно богатите. Над два милиона от населението изнемогват, едвам свързват двата края и непрекъснато търкат талоните на късмета, а чрез телевизионните реклами от провинцията непрекъснато ни показват щастливците с по 50, 100, 200, 500 хиляди лв. - и желаещите за забогатяване се множат... В същото време милионерите се увеличават седмично. Това са жителите на втората България - енергетици, политици, бизнесмени, предприемачи, банкери, управляващи, реститути, шоумени и т.н.
Сега в двете Българии има съществени промени. Статистиката сочи, че осем-девет пъти е разликата в доходите. А някога се дразнехме от съотношението едно към три! Масово възнагражденията бяха около 200 лв., а на управляващите - около 600. И това бодеше и предизвикваше мърморене. Днес един взима 200 лв. пенсия, друг - 12-18 хиляди лв. заплата. А има месечни доходи и по 100-200 хиляди лева.
В едната България заплатите скачат от време на време съобразно модела със средната заплата - с 300, 500 и повече лева. А в другата България ветераните, построили онези две Българии при социализма, се надяват на още 7 лв. от първи юли. И очакват поредните 20 евро за Великден и Коледа, защото доходите им са под триста лева! Казвам евро, защото очакваме чакалнята на еврозоната... За Шенген не съм оптимист. Но там поне влязоха двете тигърчета Масуд и Терез.
Две Българии. С езика на Христо Смирненски: "Два свята. Единият излишен." Обаче сега и двата са нужни. Защото мнозинството от два милиона са на линията на оцеляването, на недоимъка и мизерията, но те са електоратът, те са "материалът" според лексиката на премиера. Те не са просто една тревожна статистика. Без да надничаме нахално в чуждата сметка, в чуждия портфейл и начин на живот, такава е социалната картина на стабилността в България, на справедливостта. Такава не може да има, както е видно. Защото проблемите непрекъснато се задълбочават и от година на година бедността на едните става по-голяма, докато богатството на другите расте. Защото има отново две Българии.
И в тези две Бълтарии вече няма как да рецитираме дори Вапцаровото: "Не бойте се, деца, за утрешния ден!"


 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ