25 Април 2024четвъртък05:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Образованието в полза на хората

Финландският пример - практическа насоченост, равнопоставеност, индивидуален подход, безплатно обучение

/ брой: 41

visibility 911

Момчил Неков,
член на ЕП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите


В качеството ми на член на Комисията по образование и култура на Европейския парламент имах възможността да участвам в делегация до Финландия по покана на Постоянното представителство на Финландия към Европейския съюз. Целта на посещението бе членовете на Европейския парламент, заедно с представители на Европейската комисия, да се запознаят отблизо с финландската образователна система.
Международната програма за оценяване на учениците - PISA, поставя учениците от Финландия на първо място по знания в целия свят. За сравнение, българските ученици се нареждат на 45-то място от 72 страни според резултатите от последното изследване на PISA от 2015 г. Българските училища са известни с това, че техните възпитаници печелят медали от олимпиади по цял свят. Логично възниква въпросът с какво финландските ученици са по-добри от родните. Смело мога да твърдя, че нашите ученици по нищо не отстъпват по отношение на възможности и потенциал. Разликата идва от системата и от отношението към образованието от страна на държавата. 
Финландската образователна система се основава на няколко основополагащи принципа, които са взаимосвързани и работят за създаването на работещо и здраво общество. На първо място, образованието във Финландия е практически насочено, а не толкова теоретично и ориентирано към усвояването на големи количества информация като българското. Практиката е изключително важна част за финландците и още от първите класове учениците се учат на всекидневни и битови дейности - да готвят, плетат, сглобяват шкафове, да се справят с формуляри и административни дейности. Финландското училище дава на "своите деца" практиките, които са важни за техния живот, те не биват карани да заучават наизуст дати,  които в днешно време биха могли да бъдат лесно проверени в интернет, но за сметка на това биват научавани как да попълват данъчна декларация, например.
В голяма степен придобиването на тези практически умения е свързано и с професионалното образование и обучение, към което се обръщат около половината от финландските ученици. Свързването на пазара на труда с образователната система спомага за намаляването на младежката безработица, затова и държавата е с едно от най-ниските нива на такава в Европа. Добре известно е, че в държавите с добре развита система на професионално образование, като Швейцария, Австрия и Германия безработицата сред младите е най-ниска.
В България дуалното образование също набира скорост. Трябва обаче да се подсигурим, че като свършат парите по проектите за дуално образование бизнесът и фирмите ще са готови да инвестират в обучението на кадри. За да се случи това, трябва да се осигурят финансови стимули или някакъв тип преференции поне в началото. Няма как да имаме дуално обучение без подкрепата на бизнеса.
Друг основополагащ принцип на финландското образование е равнопоставеността. За финландската образователна система еднакво важни са както математиката, така и творчеството, и занаятите. Всеки един ученик е стимулиран да развива таланта и уменията си в сферата, в която е най-добър, тъй като едно общество има нужда не само от учени, но и от готвачи, музиканти и строители.
Освен това, децата със специални потребности учат заедно с другите, системата се стреми да социализира и интегрира всички. Към всички ученици, независимо "надарени" или "проблемни", системата се отнася по един и същи начин, намира подход, занимава се индивидуално. Не е случаен фактът, че Финландия е страната, в която разликата между най-силните и най-слабите ученици е най-малка.
Тайната на успеха е именно в прилагането на индивидуален подход. Към всяко дете се подхожда индивидуално в зависимост от неговото светоусещане, умения, нагласи, специфики на характера. Затова и към децата се отнасят като към деца - по-малките ходят боси в училище, биват извеждани постоянно на въздух, понякога дори учебните занятия се провеждат навън, стимулирани са да учат чрез игра, а храната, която им се поднася за обяд, е само здравословна. И всичко това е безплатно от началото до края.
Точно така, образованието във Финландия е безплатно на всички нива. Няма такси, няма "допълнителни" пари, искани от родителите за вода, ремонти, учебни помагала и учебници. Става въпрос за прилагането на универсални принципи, за които Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите се бори открай време, що се отнася до образованието. А именно - осигуряването на равен достъп и възможности за всички, независимо от икономическото и социалното положение, в което човек се намира. Достъпът до образование и обучение е основно човешко право и гаранция за просперитета на едно общество.
Във Финландия около този принцип са обединени всички политически сили. В тази страна учителят е поставен на пиедестал. По-престижно е да си учител, отколкото доктор или адвокат, например. Да учат за учители биват приемани само около 10% от желаещите. Кадрите в образованието са високоплатени и им се предоставят възможности за обучение и преквалификация през цялата им кариера. Само за сравнение, в България специалността с най-нисък бал за приемане в университетите е "Педагогика".
В България също така образованието е приоритет само на думи и е част от красивите приказки и обещания на управляващите. Те продължават сляпо да вярват, че инвестициите в инфраструктура ще решат всички проблеми на българите, включително и тези в образователната ни система. Нека припомним на тези, които са на власт в момента, че осигуряването на дигитална инфраструктура в учебните заведения няма как да повиши резултатите на българските ученици. Да, безспорно имаме нужда от адекватно ИТ оборудване. Дали могат учителите да си служат с него е съвсем друг въпрос. Не виждам как нищожното увеличение на заплатите ще реши проблема с липсата на възможности за професионално развитие на българския учител и като цяло - с недостига на кадри в професията. Както Борисов старателно закърпва пътища и магистрали, по същия начин действа и с проблемите в българското образование - опитва се да ги реши с козметични промени.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ