19 Април 2024петък04:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов обяви, че ЧЕЗ иска...

/ брой: 41

автор:Ростислава Иванова

visibility 1042

Вестникът на чешкия премиер твърди, че държавната ББР, чийто изпълнителен директор Стоян Мавродиев бе назначен от ГЕРБ, отрече да участва в сделката в неделя. От "Булбанк" отказаха да коментират търговски взаимоотношения, но не без да отричат или потвърждават. От ПИБ още няма коментар. Говорителят на чешката ЧЕЗ Ладислав Крших заяви обаче пред чешкото издание: "Имаме писмо от ББР, в което декларират, че подкрепят "Инерком" за рефинансирането на заема към ЕБВР". Става дума за заем от 116 млн. евро от 2016 г. за 7-годишен срок, като клауза по договора прави задължението предсрочно изискуемо при продажба на ЧЕЗ-България на нестратегически инвеститор.
Вестникът твърди, че ББР трябва да осигури 65 млн. евро за рефинансиране. Други банкови гаранции са дошли от "Булбанк" (180 млн. евро) и ПИБ (80 млн. евро). Според чешката медия финансиране е дошло от две офшорни компании - "Глобъл Виктори Тръст" (100 млн. евро) и "Скор Трейд" (67 млн. евро). Публикации ги свързват с руско-грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.
До вчера Борисов твърдеше, че сделката е прозрачна, между частни компании и нямало нарушения. След разкритията той свика спешен коалиционен съвет с "Обединени патриоти". Цветанов съобщи, че по време на заседанието премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с чешкия си колега Бабиш и му е поискал документацията по сделката. Правителствената информационна служба съобщи по обяд, че чешкият премиер го уверил, че сделката е законосъобразна и ясна.
Малко по-късно обаче дойде информацията, че чешкият премиер в интервю за сайта на своя вестник заявява, че е шокиран от ставащото в България. "Шокиран съм от това, което се случва в България. Изобщо не разбирам цялата ситуация. Г-н изпълнителният директор на ЧЕЗ би трябвало да обясни на Надзорния съвет какво става", казва Бабиш. По думите му директорът на ЧЕЗ го е уверил в самото начало, че това е прозрачен процес с известен контрагент. Развитието на ситуацията обаче хвърляло негативна светлина върху компанията. "Малко или много това дружество прави каквото си иска. ЧЕЗ е държава в държавата", заявява чешкият премиер.
Малко по-късно Борисов се оплака, че в последните дни има градирана атака срещу него. Затова поискал разговор с Бабиш, за да разбере какво е станало в Чехия, тъй като нямал информацията, с която там разполагали. От думите му стана ясно, че отговорът на чехите вече е в деловодството на парламента. Борисов заяви, че "някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г.. "Пак ЧЕЗ, пак ток, популистки изказвания. Излиза едва ли не, че участваме в задкулисна сделка. Не само не участваме - никакво влияние нямаме по тази тема. Сега в общественото пространство се насажда усещането, и то планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, че стоим зад нея и тя прави една сделка. Това е лъжа и неистина и цели други последствия", твърди Борисов. "Тоя път оставка няма да има, но обещавам да разнищя случилото се докрай. Ще проверим целия този сценарий. Толкова ювелирна и хубава операция пак ни спретнаха. Използваха времето, че сме в чужбина и съзнанието ни е ангажирано там, и се опитаха да направят тази работа. Тези хора са ме сваляли веднъж от власт. Сега искат да направят същото. Е, няма да стане! Това е сценарият на тия гадове. Затова ще ги гоня докрай", закани се Борисов.
Премиерът твърди, че едва сега от документите от Чехия разбрал институциите, финансирали Гинка Върбакова. "Виждам руски офшорки, български банки, които и преди са правили проблеми... излиза, че тези банки са изпратили писма за намерения - хвърчащи листя, които не означават нищо в правния мир. Говорих със Стоян Мавродиев, някой някога ги питал дали те биха рефинансирали. Но те не са давали обещания. А излиза, че българска банка е приключила сделка, а това не е така, разбра едва сега премиерът.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ