06 Май 2024понеделник20:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Драгостин фолк национал" ще пее във Виена на 3 март

В австрийската столица под звуците на българската песен ще бъдат отбелязани 140 години от Освобождението на България

/ брой: 42

автор:Дума

visibility 53

Музика, носеща едновременно усещането за динамиката и широкия поглед на нашето време и пропила мотиви от дълбините на родния фолклор, ще звучи в Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена на Националния празник 3 март, научи ДУМА от проф. Стефан Драгостинов. "Драгостин фолк национал" e формация с изключително интензивна концертна и звукозаписна дейност, представяща България на различни международни културни форуми и неизменно печелейки овации по света. Това не е първи гастрол на формацията в Република Австрия. През есента на 1994 г., след концертния "прощъпалник" в Будапеща, "Драгостин фолк национал" изнася концерти във Виена и Братислава; през 1998 г. с премиерата на кантатата "Дунавска музика" е открита сесия на ООН във Виена, последвана от още две концертни обиколки в Моцартовата родина. Концертът на 3 март се осъществява със съдействието на директорката на БКИ "Дом Витгенщайн" доц. д-р Румяна Конева.
Мелодиката и ритмиката на народната песен са изворът, от който тръгва музикалното развитие на авторската поредица на Стефан Драгостинов "Звуковите икони на България". Това е подход на творец, който носи чувствителността на ХХт век и ерудицията на автор, който си служи гъвкаво с изразността на различни жанрове - от песенната миниатюра до широкото симфонично платно.
В поредицата "Звуковите икони на България" ясно личи вкусът към импровизацията; ту изригваща на воля като дух от бутилка, ту обяздвана от авторската воля на композитора, който умее да се възползва от свободата на творческия полет, но същевременно умеещ и да направлява драматургичното действие. За този уникален проект са подбрани млади, талантливи певици, които изтънко владеят характерното за българското фолк-музициране "пеене с открито гърло". Но всеки от тези гласове носи своя оригинален цвят - от тъмната, тучна матовост на рядко срещания контраалт до кристалната яснота на високите гласове.
Тази широка гласова скала е използвана от композитора многопосочно - пластично и изобретателно. Твърде често е търсена появата на един глас в неспецифична позиция, за да се постигне така характерното за "Драгостин фолк" звучене и необичайност на колорита.
На 3 март във Виена ще прозвучат песенни шедьоври като "Шинка", "Галунка", "Баба лук посела", "Ишу, бяла Недо"... Песни, разказващи истории. Песни, рисуващи картата на България. И пътя, извървян от българския род през вековете. Ще бъдат изпети и "Български Благослов", и "Богородице, Майчице Свята" - авторски творби от последния вокален цикъл "Верски песни", посрещнат възторжено на Московския Пасхален фестивал и получил единодушната оценка на руската критика: "Драгостин фолк национал" - това е неповторим стил! Самобитност! Невероятно красиви гласове! Фантастична музика!... Русия не познава друг подобен ансамбъл!... А Стефан Драгостинов е създал уникално явление в света на музикалната култура!"
Това е програмата, която включва вокални бисери от българския фолклор, послужили за основа на авторски миниатюри и балади, създадени от проф. Стефан Драгостинов. Композиторът е събирал автентични старинни песни от различни региони на България. С времето тези песни са се превърнали в емблеми на мястото, където са се появили може би за първи път. Издигнати са били в своеобразен култ, зачитана е била тяхната святост, както се почита икона. Но тези "звукови икони" с времето са били променяни, допълвани с нов колорит, обновявани с нови интонации. Песента е търсела своите промени с времето. Предавала се е от поколение на поколение и е променяла своя облик чрез емоционалността на различни поколения. А пречупена през "калейдоскопа" на Стефан Драгостинов, песента на "Драгостин фолк национал" е взряна надалеч в бъдещето.


Снимки Личен архив на Стефан Драгостинов
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1902

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1862

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1665

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1978

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2168

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1745

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1808

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2050

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1808

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1986

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ