Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Народна медицина

Билки за сърцето

Дума

2. Март 2018 , брой: 43   113   0Хората със сърдечно-съдови заболявания е необходимо да са особено внимателни, когато решат да ползват билки, успоредно с лекарствата си, назначени от лекар. Затова преди консумацията на каквито и да било билки, е необходимо да се консултират с лекуващия си лекар.
От едно време лечителите препоръчват дилянка (Valeriana officinalis) при пристъпната тежест и болка в областта на гърдите при стенокардия, които нерядко добре се повлияват от прием на билката във вид на отвара.
За калината (Viburnum)  се твърди, че има благоприятен ефект върху артериалното налягане, има диуретично и успокояващо действие, понижава нивата на холестерола.
Все по-често и по-млади хора посягат към съчетанието мента-глог-валериан.
Самостоятелно запарката от листа от маточина (Melissa officinalis) действа успокояващо на целия организъм, а в частност води до леко понижаване на артериалното налягане, забавяне на пулса, успокоение при лека тежест в гърдите. Сходно действие имат лайката (Matricaria) и ментата (Mentha).
Плодовете и семената на глога (Crataegus) действат благотворно при пациенти с исхемична болест на сърцето (ИБС), имат и леко съдоразширяващ ефект. Спомага за по-доброто снабдяване с кислород на сърдечния мускул, както и на цялото тяло. Глогът подобрява сърдечния ритъм при аритмия и тахикардия. Но и с глога не бива да се прекалява заради  възможност за лошо въздействие на нервната система.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"