16 Април 2024вторник22:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

400 хил. българи страдат от редки болести

Нови тестове в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" с няколко капки кръв се откриват до 6 хил. заболявания

/ брой: 43

автор:Аида Паникян

visibility 162

За различни заболявания в календара има световен или международен ден. Целта им е да изострят вниманието на обществеността върху проблема. Световният ден на редките болести обаче е на 29 февруари, защото тези заболявания се засягат 1 на 2000 души население. Често едно заболяване съществува на дадена географска ширина, но на друга не се среща. Една болест би могла да бъде рядка за една област и честа за друга. Такъв пример е заболяването таласемия - анемия с генетичен произход, която е рядкост в Северна Европа, но се среща често в Средиземноморския регион, а "периодичната болест" е рядкост във Франция, но често срещана в Армения. Има също така много разпространени болести, чиито варианти са редки. Има хиляди редките заболявания. Към днешна дата в света са известни между 6000 и 7000 редки болести, едва 1% от тях може да бъдат лекувани.
Сферата на редките заболявания все още е нова в медицината и науката, но сякаш е една от най-бързо развиващите се и в областта на диагностиката, и на лечението.
Дълго време лекари, изследователи, политици не са знаели за редките болести и доскоро нямаше обществена здравна политика по проблемите, свързани с тях.
Смята се, че у нас около 400 хил. души страдат от различни видове редки заболявания.
Докато почти всички генетични заболявания са редки заболявания, не всички редки заболявания са генетични. Например има и много редки инфекциозни заболявания, както и автоимунни и редки видове рак. Към днешна дата за много редки заболявания

причината остава неизвестна.

Медици от Александровската болница в София твърдят, че у нас слабата осведоменост на обществото, недостатъчно добро познаване на проблемите на редките болести от лекарите, в това число и от общопрактикуващите лекари, са основните причини за трудното и забавено разпознаване на редките заболявания, което води и до късно диагностициране и лечение.
За много редки болести няма лекарства, а тези, които са открити, се наричат лекарства сираци, защото са необходими за лечението на малко хора.
В областта на редките болести

най-голямата новост е одобрението на медикамента

Nusinersen (Spinraza), показан за лечението на всички форми на спинална мускулна атрофия (СМА), свързани с 5q хромозома. Това е първата одобрена РНК-терапия в САЩ, Европа и Япония. В Европа след като медикаментът получи одобрение от ЕМА (Европейската агенция по лекарствата), притежателят на разрешението за употреба Biogen провежда програма за ранен достъп за пациентите, участвали в клиничните изпитания и нови болни със СМА тип 1. Според нея медикаментът се предоставя безплатно за период, различен за всяка страна, обусловен от нейното законодателство, съобщи проф. Ивайло Търнев.
Ако кажем, че в България лечението на редките болести е на световно ниво, няма да е погрешно. Това се дължи на усилията на българските лекари, въпреки множеството административни спънки и препятствия, които те трябва от години да преодоляват заедно с пациентските организации.

Експертните центрове

за лечение на редки заболявания помагат на все повече българи, каза преди дни д-р Ирена Иванова, ръководител "Диагностика на редки заболявания и клинична лаборатория" към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. Експертният център в болницата съществува от 2 години. Оттам съобщиха, че се извършват

безплатни тестовете за Гоше, Фабри и Помпе.

Освен това нов кръвен тест открива близо 300 редки заболявания и мутации още в 11-а гестационна седмица от бременността. Изследват се 330 гена, за да бъдат открити евентуални изменения, в резултат на които се раждат деца с Даун, детска церебрална парализа, болест на Гоше и др. заболявания, които водят до инвалидизация. Резултатите излизат за около седмица. Тестът се прави с капка кръв и не застрашава плода или здравето на бъдещата майка, обясни д-р Николай Клинкачев от Клиниката по генетика в Университетската болница "Св. Иван Рилски". Независимо, че тестът се практикува в лечебното заведение отскоро, към момента над 100 двойки са го направили.
Доц. д-р Анета Иванова, която ръководи Експертния център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб" обясни, че "с новите тестове само за броени дни в болницата могат да се диагностицират над 6000 заболявания, за които да се препоръча и най-адекватната терапия.
Постиженията на тези центрове са сериозни. Например специалистите от експертния център по наследствени нервни и метаболитни заболявания (ЕЦННМЗ) в Александровската болница проведоха първата "Лятна школа по редки болести", като обучаваха лекари от 5 страни от Централна и Източна Европа - Полша, Словения, Румъния, Русия и Израел. А експертният център за редки болести в нефрологията в Александровска възприема статут на обучителен център за част от Балканските страни по отношение на болестта на Фабри. Тази година предстоят серия от мероприятия в България, Сърбия и Македония с фокус върху диагностиката и лечението на болестта на Фабри, организирани в сътрудничество с нефрологичните дружества на отделните държави.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ