18 Април 2024четвъртък10:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

За 4 дни в Барселона

Столицата на Каталуния привлича хиляди туристи по всяко време на годината

/ брой: 43

автор:Деси Велева

visibility 1581

През последните години Барселона се превърна в желана и търсена дестинация за много българи. Голям принос за това имат и нискотарифните авиокомпании, с които може да се пътува често и на сравнително ниски цени. Когато тръгнете на екскурзия и искате да видите максимално много неща в чужбина, времето никога не стига. За четири дни обаче с един предварително направен план и наситена програма, Барселона ще се превърне в добре познато място за активния турист.

Най-близкото летище до Барселона е "Ел Прат" и се намира само на 12 км от града. Самолетите на нискотарифните компании обикновено кацат там. Два са най-евтините варианти за транспорт до града - с аеробус за около 6 евро и с обикновен автобус - номер 46, в който билетът струва 2,20 евро. Пътуването с втория е по-бавно заради повечето спирки, но в почивен ден при лек трафик времето, необходимо за трансфера на двата автобуса, е почти еднакво. Последната спирка на 46 е на площад "Испания", откъдето може да хванете метро или друг автобус до хотела.
Тук е мястото за сравнение между транспортното обслужване в Барселона и София, макар че подобна съпоставка е несериозна. Населението на столицата на Каталуния е почти колкото на българската столица, но движението по улиците в двата града няма нищо общо. Центърът на Барселона се пресича от широки улици с няколко платна и основно с еднопосочно движение. Има и своеобразни локални платна, които са разделени от основната улица с широки пешеходни пространства и велоалеи. Отделно е разположен и традиционен тротоар също с велоалеи. В града има добре развита мрежа от обществени велосипеди под наем. Задръствания на практика липсват, а транспортните средства се движат доста бързо, възползвайки се от зелената вълна на светофарите. Въпреки че Барселона не е по-голяма от София, броят на автобусните линии е неколкократно по-висок. Около 200 линии обслужват пътниците, отделно има и трамваи. Особено забележителна е метромрежата, която се състои от 11 линии, пресичащи се в различни точки на града. Подземната железница е доста стара и на пръв поглед изглежда недобре поддържана. Затова пък е удобна и с метрото може да се достигне до всички части на града.
Единичната цена на билета за пътуване за всички видове транспорт е 2,20 евро, като той важи за час и 15 минути. Има и много карти с намаление. Най-често използваната от туристи е картата за 10 пътувания за 10,20 евро. Привлекателна е не само цената й, но това, че не е индивидуална и за едно пътуване може да се използва от различни хора. Картата се валидира при влизане в метрото или при качването в наземното превозно средство. Това става винаги през първата врата, а през останалите се слиза. Автобусите спират само ако им дадете знак от спирката.
За предпочитане е хотелът ви да се намира близо или в самия център, за да може да използвате минимално транспорт и да се разхождате повече, за да усетите атмосферата на града.

Ден 1

Барселона е известна с редица забележителности, особено в областта на архитектурата. Няма да е пресилено, ако кажем, че без каталунския архитект Антони Гауди Барселона нямаше да е толкова известна. Стилът му е смесица от неоготика и ар нуво и е отличителна особеност на много сгради. Първата, която трябва да се посети, е Саграда фамилия или Светото семейство. Строежът на базиликата започва през 1882 г., а година по-късно Гауди е назначен за главен архитект. Сградата още не е завършена и по план това трябва да стане през 2026 г. Добре е да се купят билети предварително онлайн, като се посочи определен час за влизане. Групите се пускат вътре през 30 минути, като допълнително може да се заплати и за аудиогайд. Строителните дейности са основно отвън по кулите, но и част от вътрешното помещение е недостъпно и оградено. За обиколката са достатъчни два часа.
Същия ден може да разгледате и друго произведение на Гауди - паркът "Гюел". Той се намира на един от трите хълма, които заобикалят Барселона. Мястото е закупено от испанския индустриалец Еузеби Гюел, който искал да създаде жилищен комплекс от 40 къщи в началото на миналия век. За това наема самия Гауди. Проектът обаче се проваля и архитектът проектира само 2 къщи, като в едната живее самият той. След време общината купува парка и постепенно той се превръща в най-търсенето за посещение място в Барселона. По-голямата част от него е със свободен достъп. В затворената територия се влиза с билет в определен час. Може да се наложи да почакате час два, докато се освободи час.

Ден 2
Втората висока точка в града e хълмът Монтджуик. Той е малко над 200 метра и е място, което няма как да не се посети. На него се намират магическите фонтани, Националният музея на изкуствата на Каталуния, крепостта Монтджуик и серия съоръжения, построени или реновирани специално за олимпиадата през 1992 г. Там е и Олимпийският стадион, използван за откриването и закриването на игрите. В центъра на парка се издига и кулата на телекомуникациите на Калатрава. От крепостта се открива чудесна гледка съм пристанището на града. Оттам тръгва и лифт.
В близост се намира и Побле Еспаньол - Испанското селище. То е построено за международното изложение през 1929 г. В него се издигат постройки в стилове от всички части на Испания и селището всъщност представя на малка територия умален модел на страната. Освен къщи, има работилници, магазини, площадчета. Входът за селото е 12 евро. От крепостта Монтджуик директно може да се спуснете към пристанището и ако още имате сили, е добре да направите крайбрежна разходка до паметника на Колумб. Той е отправната точка към най-популярната улица в Барселона - "Ла Рамбла". Тя е пълна с кафенета, ресторантчета и десетки магазинчета за сувенири.

Ден 3

За много туристи улицата "Пасейж де Гарсия" е много по-интересна за разходка, отколкото "Ла Рамбла". На нея са разположени две от уникалните творения на Гауди - Каса "Мила" и Каса "Батльо". Билетите за тях обаче са доста скъпи - около 20 евро, и повечето туристи предпочитат да ги видят само отвън. По широката улица почти няма постройка, която да не прави впечатление, така че разходката няма да е скучна.
Заслужава си да се плати входът за друго творение на каталунския архитект - Палау Гауди. Сградата е построена по поръчка отново на индустриалеца Гюел. Тя е олицетворение на типичните за стила му овални форми, цветни стъкла, мозайки, артистично облицовани комини на покрива.
Малко по-далече от центъра е и святото място за феновете на футболния клуб "Барселона", който няма как да не се посети - стадионът. Входът за музея и разходката в него излизат около 25 евро. Възможно е обаче да се почувства атмосферата и само с обиколка около съоръжението, в двора му и в огромния магазин с оригинални сувенири и облекла на отбора.

Ден 4
Последният ден може да се отдели отново за пристанището. До него се намира мястото, което привлича и деца и възрастни - аквариумът. Входът му е около 20 евро на човек, но си заслужава парите. Вътре има малки и големи аквариуми с обитатели на морската флора и фауна от цялото земно кълбо. Безспорно най-голяма атракция е тунелът, който минава под огромен аквариум. Докато стоите на подвижна пътека, която ви води през тунела, над вас минават акули, скатове и всякакви чудновати риби. Наблизо е и Морският музей, в който са разположени копия и оригинали на различни плавателни съдове. Разходката може да продължи и в близкия мол, както и по плажната ивица. Около нея са и десетките ресторантчета, които предлагат местните специалитети.
Хубавото на географското разположение на Барселона е, че почти няма зима и може да се използва за туристическа дестинация почти целогодишно. Цените за вход за забележителностите са доста високи за българските стандарти, но често безплатната гледка отвън е достатъчна, за да се насладите на произведението на архитектурата или изкуството.






Снимка Авторката

 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 854

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 770

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 849

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 769

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 759

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ