Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Премиера

За Русия - с обич

Произведения на 100 български поети намериха място в едноименната антология

Дума

2. Март 2018 , брой: 43   196   0
Снимка


В навечерието на 3 март в Руския културно-информационен център в София се състоя премиерата на новата поетична двуезична антология "За Русия - с обич". Ценната книга включва произведения на 100 български поети от различни поколения, като се започне от Добри Чинтулов и се стигне до творци от нашето съвремие.
На премиерата говориха Станка Шопова, председател на Фондация "Устойчиво развитие за България", Александър Новоселов, съветник по културата към посолството на Руската федерация у нас и Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели и на издателство "Български писател", който бе и водещ на вечерта. Част от поетите, включени в книгата, присъстваха в залата и представиха своите стихотворения.
Начало на сборника дава една от многото (над 2000!) български фолклорни песни, в които звучат надеждите на българите към Русия за спасение от турското робство. Темата за Русия, разгледана от различни аспекти, е обединяваща за всички стихотворения в антологията. Тук е и Руско-турската освободителна война, тук е и Октомврийската революция, тук е и Великата отечествена война, тук е и красотата на необятната руска страна, тук е и великата руска култура, тук е и широката славянска душа на обикновения руски човек. И всичко това - през поетичния поглед на най-големите български творци на лирическото слово от Възраждането до днес. Преводите на стихотворенията са авторски или дело на български и руски преводачи. Някои от творбите са познати добре на читателите, други достигат до тях за първи път именно благодарение на този сборник.
Антологията "За Русия - с обич" сътворява многоликия образ на една братска държава с нейната горда история, с настоящето й, с културните й висоти и героични величия. Сътворява го с пластичността и всеобхватността на българското слово. Вдъхновените им откровения зазвучават и на руски език, за да прокънти още по-силно истината, че нищо не може да помрачи една взаимна обич, чиито свидетелства са вкоренени в редутите край Плевен и Шипченските балкани, пишат в предговора издателите на ценния сборник.
Книгата е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България и на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) и е издание на Фондация "Устойчиво развитие за България" и издателство "Български писател".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"