24 Април 2024сряда15:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Премиера

За Русия - с обич

Произведения на 100 български поети намериха място в едноименната антология

/ брой: 43

автор:Дума

visibility 67

В навечерието на 3 март в Руския културно-информационен център в София се състоя премиерата на новата поетична двуезична антология "За Русия - с обич". Ценната книга включва произведения на 100 български поети от различни поколения, като се започне от Добри Чинтулов и се стигне до творци от нашето съвремие.
На премиерата говориха Станка Шопова, председател на Фондация "Устойчиво развитие за България", Александър Новоселов, съветник по културата към посолството на Руската федерация у нас и Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели и на издателство "Български писател", който бе и водещ на вечерта. Част от поетите, включени в книгата, присъстваха в залата и представиха своите стихотворения.
Начало на сборника дава една от многото (над 2000!) български фолклорни песни, в които звучат надеждите на българите към Русия за спасение от турското робство. Темата за Русия, разгледана от различни аспекти, е обединяваща за всички стихотворения в антологията. Тук е и Руско-турската освободителна война, тук е и Октомврийската революция, тук е и Великата отечествена война, тук е и красотата на необятната руска страна, тук е и великата руска култура, тук е и широката славянска душа на обикновения руски човек. И всичко това - през поетичния поглед на най-големите български творци на лирическото слово от Възраждането до днес. Преводите на стихотворенията са авторски или дело на български и руски преводачи. Някои от творбите са познати добре на читателите, други достигат до тях за първи път именно благодарение на този сборник.
Антологията "За Русия - с обич" сътворява многоликия образ на една братска държава с нейната горда история, с настоящето й, с културните й висоти и героични величия. Сътворява го с пластичността и всеобхватността на българското слово. Вдъхновените им откровения зазвучават и на руски език, за да прокънти още по-силно истината, че нищо не може да помрачи една взаимна обич, чиито свидетелства са вкоренени в редутите край Плевен и Шипченските балкани, пишат в предговора издателите на ценния сборник.
Книгата е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България и на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) и е издание на Фондация "Устойчиво развитие за България" и издателство "Български писател".

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ