26 Април 2024петък16:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Най-българският ден

/ брой: 43

автор:Боян Бойчев

visibility 90

Няма по-български празник от 3 март! Това е денят, в който се възражда България. Денят, чакан пет протяжни века. Пет века в затъпяващо робство, а не в мирно съжителство, както се опитват да го изкарат днес някои псевдоисторици, преки потомци на Вазовия Кирияк Стефчов.
Денят, който дължим на кохортата светли възрожденски личности, поставили идеята за свободна България над личното, зарязали семейства, за да се обрекат на борбата, проправили пътека в робската пустиня на страха.
Денят, който дължим на мъчениците на Априлското въстание, приковали погледите на самодоволна Европа към една поробена земя, където един народ е подложен на ятаган и огън.
Денят, който дължим на братска Русия, която единствена протегна ръка и с кръвта на хиляди загинали руски воини извоюва и подпечата свободата ни. Уникална война! Русия воюва не за да защитава себе си, а да се бори за свободата на братския славянски народ, в чиито жили тече една кръв, в чиито души има една вяра, чиито мисли говорят с един език. Неслучайно в навечерието на войната руският дипломат в Цариград граф. Николай П. Игнатиев казва: "Ние връщаме нашия дълг на родината на просветителите Кирил и Методий."
А към коя друга страна българският народ е гледал с толкова упование? Коя друга страна е наричал с такова патриархално-родово умиление - Дядо Иван?
В коя друга страна и знатните аристократически фамилии, и интелигенцията, и обикновеният човек са били еднакво съпричастни с тъгите на българския народ, с идеята за освобождение?
Единствено в Русия, която не само ни освободи, но и помогна да бъде изградена отново българската държава.
Световният ум писателят Ф.М.Достоевски  призовава: "Ще извадим, щом трябва, меча от ножницата в името на потиснатите и нещастните, пък дори и в ущърб на моментната ни собствена изгода. Но в същото време в нас още по-твърдо ще укрепне вярата, че в това е истинското предназначение на Русия, нейната сила и правда."
Цитирам тези думи, за да отговоря на хулителите на празника. А те в последните години са все по-крякащо гръмогласни. Страдащи от удобна историческа амнезия във времена на вирусна ревизия на историята. Дребни политиканстващи душици, търсещи преди всичко личната облага. Те едва ли могат да разберат идеализма на руските воини и българските опълченци; на техните офицери, заменили бляскавите балове за блясъка на оръдейните залпове.
Но хулителите заслужават единствено нашето презрение.
За освободителите - поклон! Дълбок поклон!
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ