Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

Отечество

От Шипка започва пътят ни към Европа

Лозан Такев

2. Март 2018 , брой: 43   174   0
Снимка


Подвигът под връх Шипка по време на Руско- турската освободителна война слага началото на нов път в развитието на българската държава. Народното опълчение и руските воини възпират османските орди. Как точно е описано от народния поет Иван Вазов. Защитени са Шипченският проход, Орлово гнездо... И тръгва капитулацията на турските гарнизони в страната. Освободени са градове и села, за да честваме днес тези исторически събития с национални прояви, възстановки, походи, песни и стихове... За да  оставим цвете на върха, пред костниците и паметниците. За да си припомним, че "кат Русия няма втора..." За да се поклоним пред историческата истина, пред мъжеството и славата.
Хиляди руски воини оставят кръвта и костите си по нашите земи. А България, каквото и да изречем след това, поема именно от Шипка своя нов път - европейския. И дълг на нашия съвременник е да помни и да продължи този нов път достойно и неотклонно.
Дано в тези дни фалшивите новини да бъдат по-малко и да заобиколят светинята Шипка. Защото Шипка е паролата. Шипка е новият път. Шипка е името, от което започва денят.
Шипка все пак е началото. А изкачим ли стъпалата до паметника, може спокойно да сбъднем и мечтите си.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"