28 Март 2024четвъртък19:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП ще иска съдът да спре сделката с ЧЕЗ

/ брой: 43

автор:Ралица Николова

visibility 1863

Левицата ще внесе колективен иск до съда, с който ще поиска спиране на сделката по продажбата на ЧЕЗ и започване на цялата процедура отначало. Това обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с чешкия посланик вчера. Екип от юристи вече работи върху възможностите подобен иск да бъде предявен към чешки или български съд, добави Нинова. Социалистите ще започнат и подписки из цялата страна, в които да се включат български граждани, клиенти на ЧЕЗ като участници в колективния съдебен иск. Ще поискаме съдът за спре тази сделка, защото очевидно държавата няма други механизми да се намеси, категорична бе Корнелия Нинова.
Тя обясни, че желанието на БСП е, ако съдът прекрати продажбата на ЧЕЗ и процедурата започне отначало, държавата да може да участва наравно с други кандидати и да се бори да придобие акциите на енергийното дружество.
Унизително е цялата държава да бъде поставена на колене пред Гинка от Пазарджик и да зависи от нейната воля, каза още лидерът на социалистите. Поставени сме в зависимост от Гинка и от ЧЕЗ, а това е абсурдно, добави Нинова и се възмути от последните събития около скандалната сделка. Припомняме, че тази сутрин Гинка Върбакова бе привикана на среща с Бойко Борисов в Министерския съвет. След разговора тя съобщи, че премиерът е поискал държавата да има пълен контрол върху сделката и че спешно отлита за Чехия. Там Върбакова щяла да попита чешките собственици на ЧЕЗ каква е възможността българската държава да има контролен дял от дружеството. Ако това ще успокои българските граждани, аз съм готова да се откажа от сделката, каза още Гинка Върбакова, видимо притеснена и изненадана.
Като "паника" определи поведението но Борисов от последните дни Нинова. Тя припомни, че премиерът бе уличен в лъжа както от чешкия си колега Бабиш, така и от чешките собственици на ЧЕЗ. По думите й държавата ни е поставена в унизителна ситуация и то по времето, в което председателстваме Съвета на Европа.
Енергийната ни сигурност и цялата държава да е поставена в позицията да се моли на Гинка - това е унижение - повтори Нинова.
След това отправи призив към Борисов да каже кого нарича "гадове" и кой, ако не българският народ го свали от власт през февруари 2013 година.
Подробности около позицията на чешкия посланик Нинова отказа да съобщи с обяснението, че самият той я е помолил темата да не бъде коментирана публично. Тя обаче обясни, че от БСП са отправили питане през посланика към чешкото правителство и чешката държава във връзка със сделката за ЧЕЗ. Отправихме въпроса какви ангажименти е поемала българската държава като гаранции по сделката и дали е спазено чешкото законодателство при оформянето на сделката, уточни Нинова.
Тя припомни, че въпреки първоначалните тези на ГЕРБ и Борисов, че Българската банка за развитие няма общо със сделката, вчера стана ясно, че тя е един от гарантите, посочени от чешката страна. Щом зад сделката стои ББР, няма начин да не стои и българската държава, категорична е Нинова.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ