Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Довчера знаехме...

Георги Георгиев

2. Март 2018 , брой: 43   1701   0Винаги е интересно да се узнае дали е случайно, че "извънреден директор" на частна компания след среща с министър-председателя атакува в парламента лидера на опозицията и то в момента, когато въпросният премиер е под тежко подозрение, че стои в дъното на страховит скандал. Но какъв е смисълът?
Довчера знаехме, че Българската банка за развитие е изпратила писмо до ЧЕЗ във връзка със сделката на "Инерком". Медии дори вадят точните числа на обещаната сума и за какво е предназначена. После разбираме от ръководителя на банката, че в ЧЕЗ са непрофесионални и премиерът Бабиш е заблуден от борда на компанията. Сега ще чакаме какво ще кажат чехите, но поне временно обвиненията, че държавата, респективно премиерът, са знаели за сделката са неглижирани.
Довчера знаехме, че властта не знае нищо за сделката с "Инерком" и "някаква Гинка от Пазарджик", както каза Борисов. После всички разбраха, че службите са били в течение и са докладвали където трябва, т.е. на Борисов. Всички знаят всичко за всеки, но накрая всички са изненадани. Например дали Делян Добрев вече помни, че миналия петък от изненада нарече новината за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" фалшива новина.
Спорно е дали е играел театър или просто някой не е информирал председателя на енергийната комисия, че една трета от енергото на държавата отива в ръцете на непозната за обществеността фирма. 
Довчера знаехме, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова си е подала оставката, защото не искала да има съмнения по сделката, тъй като познавала Върбакова от 20 години. Сега разбираме, че Петкова ще я връщат. Защо? Двете с Гинка Върбакова вече не се ли познават? Значи до миналия петък Петкова се опасяваше от конфликт на интереси, преди Върбакова да купи ЧЕЗ, а сега след като дамата май влиза в отношения с държавата, министърката вече няма да има конфликт?
Довчера знаехме, че българската държава не може да се меси в частни сделки. Внезапно обаче се оказа, че не е така и "премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием". Така каза Гинка Върбакова. Прозвуча двусмислено, особено на фона на обвиненията на БСП. Но тук веднага узнахме от Цветан Цветанов, че БСП обслужва някой от кандидат-купувачите и нищо чудно скоро от обвинител да бъде направена обвиняема. Просто заради това, че съществува и им пречи. Никой не му вярва, както и никой не вярва на Борисов, че "гадовете" са му спретнали заговор. Това е част от трагедията, потърпевшите се смеят на начина, по който ги правят на глупаци.
В момента ГЕРБ имат за задача да отметнат от себе си шлейфа на общественото подозрение, а то е огромно. Затова ще работят по сценария "спасител на отечеството", в който главната роля е отредена на Бойко Борисов. Той сега ще разбие заговора, ще закупи активите на ЧЕЗ "в най-тежкия за него момент", ще спаси 3 млн. българи, ще похарчи едни пари, ще ожали света, че са били предназначени за нещо друго, и ще оправдава с този разход всички бъдещи провали на ГЕРБ. Плитко? Ами такова е. Обаче работи. Но ако този път преглътнем това, което ни поднасят, ще сме си заслужили съдбата.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"