19 Април 2024петък04:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Празник на духа и сърцето

Със залп на черешово топче в гр. Левски отбелязаха 140-ия рожден ден на свободна България

/ брой: 44

автор:Ина Михайлова

visibility 2926

Сняг, дъжд, лед... Дали е било така и преди 140 години? Не знаем. Но се надяваме на този 3 март слънцето да изгрее. С тези думи и молитви левчелии очакваха националния празник.
И слънцето изгря в Левски. Защото "Трети март е рождената дата на днешна модерна България". С тези думи кметът на общината Любка Александрова приветства левчелии и откри тържествения спектакъл по случай 140-ия рожден ден на свободна България. Мечтата на Левски и Ботев, на поколения свободолюбиви българи се сбъдна на 3 март 1878 г., но едва ли щяхме днес да отбелязваме тази дата, ако не беше братската помощ на Русия, подчерта г-жа Александрова.
Руската нотка в най-българския празник изтръгна сълзи и усмивки от левчелии. Жителите на града, носещ името на Апостола на Свободата, започнаха подготовката за празника още на 2 март вечерта. Тържественият концерт с участието на групи и състави от Народно читалище "Георги Парцалев-1901" накара малки и големи да изправят глави. Обичта към родината, поклонът пред подвига на героите и гордостта от славното ни минало просълзиха мнозина. Бурните овации и аплодисменти бяха за самодейците, които с душа и сърце поднесоха спектакъл, на който могат да завидят и професионалните певци, рецитатори и танцьори.

"Кат Русия няма втора"

Стиховете на народния поет Иван Вазов отекнаха в притаения салон на читалището в Левски. Замълчаха малки и големи. "Колкото и да се опитват да преправят учебниците и да ни говорят врели некипели, ний знаем. То е вътре в нас, душа е това, а тя не се поддава на коварство и злоба", промълви възрастна жена. Мъж на средна възраст допълни, че историческата правда не може да бъде подменена и, че чувството, което напира във всеки българин, не може да се изтрие с политически речи. "Да говорят каквото искат "големите", ние тук знаем какво ни е в сърцата", рече той. И затананика в такт с танцуващите казачок на сцената.
Изключителен момент за зрителите в салона бяха пресъздадените епизоди от боевете на Шипка и посрещането на освободителите. Стихове за Освобождението, народна музика и хора, руски песни и танци предизвикаха палитрата от емоции. Само ден след празника си самодейците от "Танасовата музика" от с. Козар Белене, учениците от школата по изкуствата "Добри Христов", танцовите състави "Звънчета" и "Сборенка", фолклорната формация "Северняшка огърлица", мъжката вокална група "Патриоти", вокална група "Дивна" и дует "Славей", сгряха сърцата на левчелии в ледената вечер на 2 март.
На другата сутрин малки и големи се събраха на площада. За да чуят отново гласа на собствените си сърца.
"Днес ние,

потомците на истинските българи

свеждаме глава за топла човешка благодарност и признателност към Русия и нейните чеда, към българските лъвове от Опълчението, които не пожалиха себе си, за да прогонят поробителя от бащиното огнище", отбеляза в приветствието си към жителите и гостите на гр. Левски кметът на общината Любка Александрова.
С огромно вълнение пред левчелии застана 86-годишната Пенка Здравкова - потомка на опълченеца Ангел Геновски от с. Хотница, Великотърновско, участвал в битките при Казанлък, Шейново, Шипка и Стара Загора.
С ентусиазъм още в ранни зори пред общината бе изнесено черешовото топче, а майстор пълначът започна да го подготвя за най-важния миг.
Пред очите на събралото се множество на площада се заредиха славни епизоди от българската история. С "Даваш ли, даваш, балканджи Йово..." бе открит спектакълът, пресъздаващ героични моменти от историята ни. Благодарение на родолюбци от с. Градище хъшовете оживяха. "Патриоти"-те развяха знамената, а залпът на черешовото топче отбеляза 140-ия рожден ден на свободна България. Най-добрите танцьори от клуб "Седем осми" изнесоха на ръце огромен трикольор под звука на химна на България.
А след това всички се хванаха на хорото. Закичени с мартеници, изпълнени с гордост и заредени за следващите дни на изпитания.
На Трети март обаче в Левски не говореха за проблемите и за тревогите си. Празникът на духа и на сърцето ги зареди с надежда за следващите дни. И с вяра, че България ще я бъде.


Със залп на черешово топче в Левски посрещнаха 140-ия рожден ден на свободна България


Трикольорът превзе площада


"Море, войводо, глава си давам,
Яна не давам на турска вяра!"


На площада в Левски "оживя" и лазаретът на Юлия Вревска


Празничното хоро на 3 март


Кметът на общината Любка Александрова и Пенка Здравкова, потомка на опълченеца Ангел Геновски, получиха от децата на Левски портрети на Апостола на Свободата
Снимки АВТОРКАТА

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ