25 Април 2024четвъртък11:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Румен Гечев:

Има начини държавата да откаже "Инерком" от сделката

Към момента е налице само предварителен договор между фирмата на Гинка Върбакова и ЧЕЗ, който представлява добри намерения, казва депутатът от БСП за България

/ брой: 46

автор:Валентин Георгиев

visibility 184

- Г-н Гечев, скандалите около сделката с ЧЕЗ   стават все повече. Излезе и нова информация за клауза в договора, според която купувачът бил задължен да сътрудничи на ЧЕЗ в арбитражния спор на компанията срещу българската държава. В същото време Гинка Върбакова отиде в Прага да преговаря за включване на държавата в сделката...
- Ситуацията е абсурдна от самото начало. При такава фирма - с липса на история и на фактически собствено финансиране, на опит, даже и за най-непредубеден човек е ясно, че става дума за подставена фирма и подставени лица. Информацията от вчера потвърждава нашата позиция, че това е куха фирма, която не трябва да бъде допускана до българската държава, тъй като такава куха фирма има нужда от държавна подкрепа за легитимация. Не мисля, че българската общественост трябва да се съгласява държавата ни да бъде използвана за такива користни цели.
Има два нови интересни факти, публикувани и в чешките средства за масова информация. Сигурно ви е направило впечатление необикновения срок от 9 месеца, в който трябва да се изплати цената по сделката. Това не е случайно. Когато излезе тази информация, тя потвърди моите опасения. За първи път чувам, а за доста сделки съм чел и в България, и извън нея, такова чудо - да се плаща за 9 месеца!
- Каква е причината?
- Тя е, че продавачът си е направил такъв достатъчно дълъг срок, в който се надява да си получи парите от делото, което е завел срещу България. Т.е. те ще продадат тези акции примерно общо за около 400-500 млн. евро, но са завели и дела срещу България в Международния съд за инвестиции за още 500 млн. И тогава това ще им излезе не златна кокошка, а златен слон. Това обяснява защо срокът е 9 месеца... Обяснява и другия казус. Ако е вярно, че потенциалният купувач е подписал договор, в който има клауза, за която споменахте, то "Инерком" при тези условия на сделката ще работи фактически срещу българската държава в полза на ЧЕЗ. Като свържете двете неща, нещата лъсват.
Обикновено човек, когато продава активи, гледа да си прибере парите по най-бързия начин. Тук всичко противоречи на икономическата логика. Но в случая, като има заведено дело и се очакват половин милиард евро, което на българския народ ще струва 1 млрд. лв. (дано да няма такава присъда, но продавачът се надява на подобни изключителни приходи), той с един куршум ще удари два заека. В цялата работа участва нашата световноизвестна вече Гинка Върбакова срещу българската държава. Оттук нататък би трябвало държавата не само да не помага на Гинка, а да вземе други мерки, ако наистина се окаже, че това физическо лице и нейната фирма играят сложна игра в ущърб на българската държава.
- Но в случая тя е там с конкретна цел - да преговаря за това държавата да влезе в сделката, да закупи или контролен пакет, или по-голям дял. Това добър изход ли е?
- Това е изключително неприемлив и недопустим изход за България. Защото следващата загадка е как така г-жа Върбакова, която е едноличен собственик на "Инерком", ще се съгласи хей така, след едно кафе с премиера, да прехвърли на държавата 34%, което е минимум блокираща квота по международното право. Т.е. на нея ще й останат 33%! Не е ли подозрително, че въпросната госпожа уж с години води преговори, обикаля банки в чужбина и в България (имаме информация, че тя е ошетала тук със съпруга си доста банки и е получила отказ от повечето) и след толкова усилия изведнъж прегръща идеята, и за нея всичко пропада, като тя остава с едни 33%.
- Очевидно има друга роля - на някакъв изпълнител...
- Няма друга логика освен тази, че (както с колегите ми твърдим от самото начало)   въпросната Гинка Върбакова работи с правителството на ГЕРБ, с определени хора. Няма как тези преговори, целият този водевил да се разиграва без знанието и съдействието на премиера. Доказаха го и двамата ръководители на двете български служби пред цяла България на открито заседание. Казаха, че са подали информация към Съвета за сигурност към МС. Тук разговорът приключва. Значи Борисов лъже, че не е знаел. И то лъже нагло. Излъга, че е получил информация от премиера на Чехия. Оказва се, че никога не е получавал информация от премиера. После се оказва, че е излъгал и за това, че информацията е от офиса на зам.-министъра на финансите, който е член на надзора на ЧЕЗ. Вчера разбираме, че ЧЕЗ започва вътрешно проучване кой е изнесъл информацията от компанията. Значи тя въобще не е дошла и от зам.-министъра на финансите на Чехия. И тук лъже най-грубо Борисов, ако е вярна тази информация, което ще рече, че неговата информация е съвършено различна и тя най-вероятно идва от Гинка и нейния отбор.
Всички факти от държавните разузнавателни служби на България, информацията от уважавани издания в Чехия, от чешкия премиер и зам.-министър на финансите, от ЧЕЗ показват, че зад Гинка стоят лица, които вече започват да изплуват, от управляващите са и няма как премиерът да не е ангажиран с този водевил и опит за колосален грабеж. Свидетели сме на арогантна, нагла алчност, безпределна, която не мисля, че българското общество трябва да допусне.
- Т.е. това е сделка между определени кръгове от българските управляващи и ЧЕЗ?
- Точно така. От самото начало подозирам  този сценарий, натам води анализът... И имаме основание да се съмняваме, че има някаква договорка под масата, не в официалните документи, между мениджмънта на ЧЕЗ и нашите управляващи. Тук ще включим още един аргумент: всички се чудят как службите за сигурност в България казаха, че ЧЕЗ е започнала обсъждане за продажбата преди няколко години и е щяла да бъде щастлива на цена от 200 млн. евро. Това го съобщи шефът на ДАНС и беше потвърдено и от шефа на Агенцията по външно разузнаване в парламента, пред камерите. Разликата от 200 докъм 340 млн. евро каква е? Не е ли странно? Хайде, да кажем чехите се радват на по-високата цена, а ние защо... "Инерком" печели в конкуренция с другите български фирми и то, обърнете внимание, това е най-невзрачният кандидат от България... Как? Като предлага фантастична цена.    
- И кой ще я плати?
- Първоначално трябваше да е Гинка, сега сценарият се търкаля в друга посока - към българския данъкоплатец. Ние трябва да платим тази цена. Не е ли ясно, че някои потриват ръце, искат тази разлика в цената да си я поделят. Което не ми харесва.
- Върбакова казва, че финансирането било осигурено...
- Тя като каже "Добър ден", си поглеждам часовника, тъй като я видях на живо какво представлява. Няма да коментирам друго, гледам документите. Във вестника, чийто собственик е премиерът на Чехия, бе публикувана таблица, от която виждаме, че половината от парите се осигуряват от три банки в България. Основно от двете частни ПИБ и Булбанк. Няма нищо тайно. Чехите публикуваха, че освен тези две банки има и трета, която също участва и не е правилно да се казва, че не участва в сделката - Българската банка за развитие (ББР). От ББР лъжат, опитват се да дезинформират, защото кредитът на ЕБВР, който не е изплатен, е от ноември 2016 г. - за 116 млн. евро... До момента са усвоени 60 и няколко милиона. Следователно това финансиране от ББР е част от сделката.
- А каква е реакцията на банките при вече разразилия се скандал?
- Доколкото виждаме и техните ръководства, и акционери (някои от тях са скандализирани, други не са и сигурно участват в схемата) са уплашени от това, което става в България, а вече и извън нея. А на държавната ББР след скандала тепърва й предстои да отговаря. Пуснал съм питане към министъра на икономиката, който е принципал, ще има и други въпроси, които ще задавам. При тези условия ББР няма как с гьонсурат да участва в тази схема. Какво има тя към момента? Ако двете частни банки и ББР се оттеглят от финансирането на сделката, това са половината пари. Откъде Гинка ще намери пари? Затова казах, че при тази липса на параметри на фирма "Инерком", няма нормална банка по света, която ще им отпусне пари. Пари могат да им отпуснат само кръгове, свързани с офшорки и с мафия. Никой няма да хвърли половин милиард евро.
- Какви варианти виждате като развръзка около тази сделка?
- Ако държавата е на място, напълно в рамките на закона може да се намеси и да спре сделката. Няма защо да разчитаме на частни банки - дали да се откажат или не, защото това е тяхно решение. Те могат да решат да останат в сделката. Държавната банка няма как да участва повече. Но това, което държавата трябва да направи, е да спре с тези унизителни съучастия с Гинка "До Чикаго и назад". С тези изявления на премиера, с тези искания за съучастие с Гинка за изкупуването на акциите държавата не само се излага, но се опитва да спаси Гинка, вместо да спасява ЧЕЗ или да защитава интересите на българите.
- Смятате, че държавата има механизми да спре сделката?
- Ако банките следват пазарната логика, няма да финансират Гинка. Ако държавата сега, това правителство или следващото, не иска фирмата на Гинка да управлява 40 на сто от електроразпределението на България, има достатъчно инструменти да накара "Инерком" сама да се откаже от този бизнес. Това се нарича икономическа принуда и тя се прилага навсякъде напълно законно.
- В Чехия обаче казват, че сделката била приключена и едва ли не всичко е свършено?
- Нищо не е приключено. Това е предварителен договор. Сделката приключва, когато парите, цялата сума по договора, се намират в сметката на продавача и акциите от продавача са прехвърлени, джиросани на купувача. Преди парите да са по сметка и акциите да са в ръцете на купувача, няма никаква сделка, има добри намерения. Във всеки момент такъв договор може да се скъса и да се хвърли в кошчето.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ