02 Май 2024четвъртък01:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над половината от учителите търпят психически тормоз

КНСБ настоява за конвенция на МОТ за насилието на работното място

/ брой: 46

автор:Дума

visibility 86

Близо 65% от учителите търпят тормоз на работното си място. Това обяви лидерът на СБУ Янка Такева на конференция "Не на насилието на работното място". Форумът е организиран от КНСБ и Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към синдиката.
По данни на СБУ най-характерната форма на насилие на работното място в страната е психическият тормоз. Около 45% от работещите в шивашката промишленост са подложени на такова насилие, а в здравеопазването процентът е около 60. Сред медиците на първо място по тормоз на работното място са медицинските сестри, а в около 65% от случаите насилниците са пациентите, съобщи главният икономист на КНСБ Любен Томев. Данните сочат, че 7,5% от анкетираните в системата на здравеопазването през последните 12 месеца са били обект на физическо насилие. Най-разпространената форма на психическо насилие на работното място в здравеопазването е устният тормоз. На него са подложени 37,2% от анкетираните. На второ място е нагрубяването и психическото малтретиране – 31,1%".
Насилието и стресът на работното място са най-разпространени във феминизираните сектори, каза Такева. Насилниците са работодатели, пациенти, родители. По думите й стереотипните нагласи в България са много силни, а търпимостта към насилието е поколенчески проблем. Според наблюденията на Такева често работещите в секторите, които са обект на насилие, получават и по-ниско възнаграждение и са жертва на дискриминация, което се отразява върху самочувствието им.
КНСБ настоява за конвенция на МОТ за насилието на работното място, както и за закон срещу насилието на работното място, разработване на етичен кодекс по отрасли, антистрес програми във фирмите и създаване на комисия за разглеждане на молби и жалби на преживели насилие на работното място.
Според зам.-социалния министър Росица Димитрова никакви обичаи и традиции не могат да оправдаят насилието на работното място и трябва да се създаде обществена нетърпимост към проблема. По думите й МТСП работи в партньорство с АСП по проект "Заедно срещу насилието", финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", по който ще се разработят законодателни предложения за борба с насилието, ще се подобрят и компетенциите на хората, работещи с жертви на насилие. Ще се мисли и за устойчиво финансиране на социални услуги за подкрепа.
Междувременно данни от проучване на Европейската транспортна федерация сочат, че 63% от жените в транспортния сектор признават, че поне веднъж са били жертва на насилие на работното място. Данните бяха представени на заключителната конференция по проекта "Жените в транспорта - обучение за стойностна заетост".

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ