Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Новини

И 100 души да избират кмет искат малките населени места

Дума

8. Март 2018   415   0
Снимка


Да падне прагът от 350 жители, при който населено място има право да избира кмет. Това поискаха кметове на малки населени места, обединени от Национално сдружение на кметовете на кметства. Те имаха среща днес в парламента с председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кметовете настояват и населени места до 100 души да могат да избират кмет и да имат бюджет.
Управляващата партия е последната парламентарна група, през която минават исканията на кметовете. Другите политически сили са подкрепили идеите им, сега те се опитват да убедят и ГЕРБ, че промените са нужни. Минахме през всички други политически сили и нявсякъде срещнахме разбиране. Важно е обаче управляващата партия да си каже тежката дума, коментира председателят на Сдружението Румен Стоянов, кмет на Калофер.
Самият Цветан Цветанов предпочете да не дава категорични обещания. Обясни, че темата за падане на изборния праг е "доста дискусионна". Прехвърли топката към кветове на общините, чието мнение искал първо да чуе. След това обеща да направи работна група, която да търси начини да реши проблемите. Има кметове на кметства, които не са получили нито лев добавка дори за купуването на строителни материали или за решаване на неотложни проблеми, стана ясно на срещата. Цветанов се впечатлил, че на кмет му се наложило да пише докладна за закупуването на 1 кг пирони и да ходи няколко пъти до общинския кмет. "А някой път общинският кмет иска да разбере и къде ще бъдат забити пироните", възмути се шефът на герберските депутати.
Той обясни как от ГЕРБ пренебрегвали политическите си пристрастия, за да решават проблемите на малките населени места.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"