Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Новини

МОН с нови програми за работа с родители и шкафчета за първолаци

Дума

8. Март 2018   319   0
Снимка


С проекти по общо 13 програми, които да подобрят състоянието на образователната система се похвалиха от МОН. Част от предвидените финанси - 28 млн. лева - ще отидат за обезщетения на пенсионирани или освободени учители, други програми целят да подобрят работата между педагози и родители, а други - ще финансират шкафчета за малките ученици, за да не разнасят учебници и помагала всеки ден между школото и дома.
Една от програмите, "С грижа за всеки ученик" предвижда 2 млн. лева да бъдат отпуснати за възнаграждения на учителите, които работят допълнително с учениците, които срещат трудности в обучението. Близо 100 хил. лева са предвидени за посещения на музеи. МОН ще даде други 3 млн. лева за закупуването на шкафчета на децата между I и IV клас, в които да държат учебници и помагала с цел олекотяване на раниците. Целта е да бъдат купени шкафчета за 200 000 деца. Парите за това са част от по-голяма програма за подобряване на образователната среда. Нейният бюджет е 9,23 млн. лева и включва също оборудване на специални кабинети, подкрепа за целодневното обучение и модернизация на учебното съдържание.
800 000 лева ще бъдат заделени за програма за квалификация на учителите.
От следващата учебна година министерството ще дава пари и за командировъчни и транспортни разходи на участниците в специалните екипи за връщане на децата в училище. Ще им се плащат също телефонните разговори и ползването на интернет. За това са предвидени 250 000 лева. Други 50 000 лева ще бъдат дадени на регионалните управления по образованието за изработването и разпространението на брошури, които да популяризират работата по връщане на децата в клас. За добри практика за работа с родителите са заложени 150 000 лева.
Общо 64 млн. лева ще бъдат разпределени за дофинансиране на образователните институции, предвиждат плановете на МОН, които трябва да бъдат одобрени от Министерски съвет.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"