Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Новини

Цацаров и съдиите срещу "бързите" промени в НК

Дума

8. Март 2018   404   0
Снимка

Снимка БГНЕС

Висшият съдебен съвет остро разкритикува днес плановете на кабинета спешно да променя Наказателния кодекс в частта му за неизбежната самоотбрана. От Съвета отказаха да пратят свой представител в работната група, която правосъдният министър Цецка Цачева трябва да сформира по казуса. Вчера, на заседание на Мининсерски съвет, Бойко Борисов разпореди веднага да се започне работа по промени в НК заради скандала с арестувания доктор от Пловдив, който уби крадец в двора си. Случаят доведе до масови протести в защита на лекаря, хората поискаха законът да брани по-сериозно лицата, употребили оръжие в състояние на "неизбежна самоотбрана".
Тази сутрин преди заседанието на ВСС е пристигнало писмо от правосъдния министър Цецка Цачева, с което иска кадровият орган да излъчи свои представители в работната група по промените. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изрази недоумение защо така спешно и "непредвидимо" се налагат промени, при положение че "неизбежната отбрана е стар институт с богата съдебна практика". По думите няма мотиви към писмото на Цецка Цачева, които да доказват промени точно сега.
Главният прокурор Сотир Цацаров беше още по-остър в несъгласието си. Той определи думата "непредвими" на Панов като твърде деликатна. Той не скри учудването си, че в медиите вече се тиражира версията, че промените са подготвени. Цитира изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов, че вече има готов проект за редакция на НК и е дошъл моментът за "ремонт" на текстовете.
Вече има проект, какво ще прави тази работна група, попита Цацаров. И добави, че той няма да изпраща представители на прокуратурата. Ако тези промени, изготвени толкова бързо и разумно, влязат в НС от името на правителството, има си процедура – правната комисия ни кани за становище и ние ще участваме. Но не виждам необходимост да участваме в работна група, която тепърва ще прави нещо, което вече е направено и е обосновано с обществената необходимост, заяви Цацаров. Той определи като пълен абсурд, ако се пристъпи към промени в този институт без участието на академичната общност. Неща, които са фундаментални в наказателното право, се решават от днес за утре с безкрайно лека ръка. Не трябва да ги узаконяваме с наше участие, категоричен бе Цацаров.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"