Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Неделник

Сцена

Премиера

Алгоритъм реди сцените в театрално представление

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   101   0Първото представяне на новаторския спектакъл "Hyster" във Варна е на 11 март от 18.30 ч. на сцена "Филиал" на ДТ "Стоян Бъчваров", информира Виолина Николова. Творбата на режисьора Младен Алексиев впечатлява със своите смелост и необичайна конструкция, изградена върху познати за публиката елементи, съобразени с новата реалност и тенденции.
"Hyster" e театрално представление, основано на връзката между дигиталното и сценичното. Неговото заглавие и последователност на сцените при всяко негово изиграване биват решени от специално създаден алгоритъм на базата на 40 ключови думи в гугъл и изрази и техния рейтинг в новинарския поток в деня на изиграването.
Епизодите следват всеки път различна логика според думата, която е подадена в началото на спектакъла. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното. Опитът за създаване на баланс в хаоса, постоянното доизграждане и необичайното движение на действието правят изпълнението повече от уникално за зрителя.
Младен Алексиев завършва театрална режисура в НАТФИЗ (2006). Съосновател е на първата в страната Асоциация за свободен театър и на първия Фестивал за свободен театър. Режисира спектакли в София и страната, сред които "Нищо по-хубаво" от Оливер Буковски (Младежки театър), "Радост за моето сърце" от Керил Чърчил (ДТ Ловеч), "Отвличане" - по документално интервю на Кристиан Брюзер (Червената къща), "Машината на Тюринг", "Под контрол" от Фредерик Зонтаг.
"Hyster" е копродукция на "Тихо пространство", фондация "СИДЕЯ" и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната програма "Култура" на Столичната община. Това е единствената засега обявена дата, а билети може да се купят на касите на ТМПЦ-Варна на цена от 12 лв. и специално намаление от 10 лв. за учащи, студенти и хора в неравностойно положение.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"