28 Март 2024четвъртък20:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Пенка Кунева сбъдва своя мечта с концерт у нас

Специална изненада за геймъри очаква слушателите на 14 март в зала "България"

/ брой: 47

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 45

"Сбъдва се една голяма моя мечта", написа във фейсбук Пенка Кунева, утвърдена композиторка на филмова и компютърна музика в Холивуд, за концерта "The World of Video Game Music". Уникалната продукция с откъси от популярни видеоигри, изпълнени от симфоничен оркестър, ще бъде представена на 14 март от 19.30 ч. в зала "България". Събитието е част от осмия сезон на цикъла "Музиката на Америка", информира Ирена Данкова от "Кантус фирмус".
"Партитурите за видеоигри са наследник на голямата симфонична традиция на киноиндустрията, а сега тази великолепна оркестрова музика ще звучи на живо в класическото пространство на зала "България"", пише още Кунева, автор на музиката към филма "Ага" (реж. Милко Лазаров), показан на закриването на "Берлинале", за което ДУМА писа.
Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи фрагменти от игрите World of Warcraft, StarCraft II, Overwatch, Uncharted 2, Diablo III, Gears of War 2, Mario, Call of Duty, Lord of the Rings Online, Everybody's Gone to the Rapture, Prince of Persia, Divinity: Original Sin 2, Assassin's Creed: Rogue, Victor Vran. Автори на музиката са Нийл Акрий, Гред Едмънсън, Джак Уол, Стив Джаблонски, Ченс Томас, Джесика Къри, както и българските им колеги Борислав Славов, Елица Александрова и Георги Стрезов. Някои от тях композират директно на компютър и никога до момента не са чували творенията си на живо. Сега специално за концерта те са подготвили нови аранжименти, които ще прозвучат премиерно на 14 март. От произведенията на самата Пенка Кунева в програмата са включени фрагменти от играта "Принцът на Персия", както и от концептуалния й албум "Жената астронавт".
"Събитието в София е забележително, понеже симфоничните концерти с музика от игри са рядкост. По света се правят предимно концертни продукции на една игра, или концерти-спектакли от типа на Video Game Live в големи зали или стадиони с участие на поп инструменти", обяснява Кунева.
Организаторите са подготвили и специална изненада за геймърите, които ще присъстват на концерта. Всеки слушател в залата може да участва в томбола за награда, предоставена от фирма "Пулсар". Късметлията ще спечели игра за платформа по избор от заглавията, включени в селекцията за концерта.
Билетите за концерта са на цени от 20 до 50 лв. и се продават на касата на "Кантус фирмус" в зала "България", както и онлайн на Ticketsbg.com.


Снимка "Кантус фирмус" 
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ