Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Палитра

Борислав Димитров интерпретира "Стената"

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   209   0Изложба на Борислав Димитров със заглавие "Стената" ще бъде отворена за посетители до 17 март в софийската галерия "Лик", ул. "Лайош Кошут" 37.         
Димитров е завършил юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", юрист по образование, философ и художник по призвание. Специализира в Лунд, Швеция. Работил е 10 г. в Канада. Именно в Торонто започва изследванията си и серията си върху Джеймс Джойс. 
"Стените имат не само уши, но и очи" - "Our eyes demand their turn". Джойс съветва произведението му да се чете на глас и призовава в "Бдението над Финеган" - "Ope Eustace tube!" или "Отвори евстахиевата си тръба". Картините в експозицията не ориентират единствено към Джойс. Можем да направим алюзия с друго безсмъртно произведение - албума "Стената" на Пинк Флойд.
Димитров определя работите си като "металепсиси" (изображения в изображението и текст в текста). Стената е калейдоскоп и многообразие, в който оживяват Епоса на Гилгамеш, герои и строфи на Джонатан Суифт, Франц Кафка,  Бекет, Набоков, Томас Пинчън. Намерени са паралели с Чавдар Мутафов, както и работи върху философията на Хегел, Клософски...
   

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"