Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Палитра

Живописните състояния на Николай Янакиев

Най-новите творби на известния художник показва "Арте"

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   151   0Галерия "Арте" представя най-новите творби на един от най-изявените представители на своето поколение живописци - Николай Янакиев. Експозицията съдържа 13 живописни платна с един сюжет - Жената, или по точно 13 варианта на една и съща композиция, a тя е "Момиче пред огледало." Картината е рисувана преди доста години и е показвана само веднъж в България и в Швейцария и фигурира на възпоменателна марка в чест на автора, издадена в Лозана. Експозицията показва малка част от богата гама от емоции и настроения на жената, които авторът умело успява да предаде с помощта както на богатия цветови диапазон от черно до бяло, а така също и на релефа, който от своя страна придава по голяма материалност и пластичност на изображението.
Точно преди 12 години поканихме Николай по повод 8 март да подготви изложба в "Арте". Това събитие остана едно от най-запомнящите се в програмата на галерията. Тогава картините също бяха 13, идеята беше същата, но композицията бе различна. Изложбата предизвика фурор сред колекционери и познавачи. Оттогава досега Янакиев спечели още много почитатели, получи още награди, дори през лятото на миналата година една от най-престижните аукционни къщи "Christie's" продаде на търг негова картина.
Сега бихме искали да разберем какво е променило времето, как публиката ще приеме тази оригинална идея, как авторът ще пресъздаде своята експлозия от цветове и ще разкрие отново тънката си чувствителност и дали Жената остава все така провокативна и вдъхновяваща. Изложбата е отворена за посетители до 25 март в столичната галерия "Арте", ул. "Бузлуджа" 31.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"