Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Неделник

Книги

Лавица

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   96   0"РИЦАРСКИ ДОСПЕХИ И ГОЛИ ОХЛЮВИ" от Георги Б. Геров издава "Рива". Обикновено светът нахлува в нас през пукнатините ни, през белезите ни, през раните ни. Георги Б. Геров знае това и изследва тъкмо тази тема в новия си сборник с разкази. Прави го с вещина и любопитство. И читателят ненадейно се оказва побратимен с тези наглед съвсем обикновени герои, живеещи в тези наглед съвсем обикновени истории, където силата и слабостта често сменят местата си, а четенето се превръща в израстване, отбелязва писателят Деян Енев. Георги Б. Геров (1977) е магистър по право и по философия в СУ "Св. Климент Охридски". Има няколко национални награди за творбите си.

"ЖИВОТ НАЗАЕМ" от Ерих Мария Ремарк публикува "Сиела" в ново издание. Крехката Лилиан Дюнкерк, преживяла Втората световна война в подземията на Париж и прекарваща дните си в санаториума "Бела Виста" в Швейцарските Алпи, и автомобилният състезател Клерфе, изкарал войната във военнопленнически лагер и поразен от бацила на отчаянието и отчуждението, се понасят в страстен танц, в съвместно състезание с фаталния край на омагьосаната кръгова писта, наречена съдба. Мъжът, който изглежда безсмъртен, и жената, бягаща от своята тленност, се допълват перфектно в пътешествието си до ръба на света. Каква е цената на живота след две световни войни?

"ДИЗАЙНЕРЪТ" от Мариус Габриел издава "Бард" в превод на Гергана Дечева. Неотдавна омъжената Копър Райли пристига в Париж малко след освобождаването му от нацистите. Докато градът празнува свободата си, тя е заключена в затвора на един нещастен брак. Съпругът й изневерява прекалено често и Копър иска да се разделят. Останала сама в Париж, тя намира нов приятел в лицето на странен дизайнер на средна възраст от западаща модна къща. Неговата скромност и нежелание за слава са в ярък контраст със смелото изящество на моделите му. Името му е Кристиан Диор. Осъзнала гения му, Копър настоява Диор да се отдели и да продължи сам по пътя към славата.

"ГОЛЯМА ДЕТСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ" от Анджела Уилкс издава "Софтпрес". Изданието с достъпни текстове и вълнуващи цветни илюстрации съдържа много информация и е забавно за четене. Пълно е с факти по всички въпроси, които интересуват малчуганите - от загадките на вселената до устройството на човешкото тяло. Книгата предлага и интересни задачи и експерименти. Колоритните илюстрации стъпка по стъпка им помагат да приложат знанията си на практика. Разгледани са темите Вселената, Светът около нас, Праисторически свят, Животински свят, Човешкото тяло, Места и хора, Транспорт, Как са устроени нещата.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"