Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Неделник

Книги

Наука

Съвършените механизми на природата

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   121   0Притежават ли разум и сетива растенията? Могат ли да разрешават проблеми и да общуват? От дълбока древност учени и философи се опитват да отговорят на тези въпроси. Немалка част от тях заключават, че растенията са пасивни и лишени от интелект. Други обаче защитават противоположната теза, която изследвания, направени през последните десетилетия, потвърждават.
В книгата "Интелектът на растенията" (изд. "Хермес") Стефано Манкузо, водещ специалист по невробиология на растенията, хвърля нова светлина върху невероятните умения и сложни взаимоотношения на представителите на флората. Опирайки се на множество примери и най-новите научни открития, авторът доказва категорично, че растенията притежават интелект. Те демонстрират изумителни способности да разчитат сигнали от околната среда, да решават проблеми и да се адаптират. Дори проявяват признаци на чувства - нещо, което досега сме смятали за присъщо единствено на животните и човека. Тази книга ни кара да преосмислим остарялото разбиране за растителното царство и за пореден път да се възхитим на съвършените механизми на природата.
Проф. Стефано Манкузо е директор на Международната лаборатория по растителна невробиология във Флоренция, Италия. Основател е на Международното общество по сигнали и поведение на растенията и преподава в Университета във Флоренция. Научните трудове на Манкузо са били публикувани в множество реномирани списания, а италианският всекидневник "Ла Република го нарежда сред 20-те личности, които ще променят живота ни.
Алесандра Виола е журналистка, която се интересува от научни теми, и сценаристка на документални и телевизионни програми на Италианската национална телевизия. Пише за авторитетните вестници "Ла Република" и "Ил Соне 24 Оре".


 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"