Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Култура

Софийски дебют на Сера Гьош

Почитателите я наричат "стилен подарък от Виена", известната певица ще изпълни фрагменти от опери на Щраус и Вагнер

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   236   0Дебют на софийска сцена ще направи Сера Гьош, наричана от почитателите си "стилен подарък от Виена", на 22 март в зала "България". Заедно със Софийската филхармония и маестро Герит Присниц тя ще изпълни фрагменти от опери на Рихард Щраус и Рихард Вагнер.
След публиката в Рим, Бон, Торонто, Южна Корея, Русия, Израел, Истанбул, Мюзикферайн, Концертхаус и Щатсопер столичани също ще могат да се насладят на един забележителен глас в програма за големи артисти. Сера гостува в София с амбициозна програма - тя ще изпълни фрагменти от оперите "Саломе" и "Електра" на Щраус и "Тристан и Изолда" от Вагнер.
На 10 години Гьош забавлява близките си, като имитира успешно оперно пеене. На 16 смята операта за старомодна и скучна и мечтае да стане актриса. Семейството и учителите обаче са убедени в музикалния й талант и тя завършва Университета за изящни изкуства "Мимар Синан" в Истанбул, след което получава бакалавърска степен във Виенската консерватория. Дебютира в ролята на Лейла от операта "Лейла и Меджун" от Ялчън Тура в Истанбулския театър. Гастролира като Констанца от "Отвличане от сарая" на Моцарт в театрите в Люксембург, Антверпен, Манхайм. Участва като Аделе в "Прилепът" на Й. Щраус в състава на Виенската държавна опера в спектакли в Тайван и Южна Корея. Изпълнява сопрановите партии в кантатни и ораториални произведения. От 2012 до 2017 г. изнася ежегодни концерти в Златната зала на Виенската Мюзикферайн, в Голямата зала на Концертхаус във Виена, на сцената на Виенската щатсопер. През 2014 г. концертира в Канада, Русия, САЩ (с изяви в Линкълн център в Ню Йорк). В периода 2012-2015 г. Гьош е солистка на Виенската Фолксопер, след което преминава на свободна практика.
Гьош е позната на българската публика от участията си през последните два сезона на сцената на Варненската опера в ролята на Виолета в "Травиата" на Верди. Паралелно с това през 2016 г. пее в Бостън, Ванкувър, Вашингтон, Ню Йорк, Монреал, Торонто, Виена, а м.г. изнася концерт с Моцартови арии и дуети, изпълнява песни на Райнхолд Глиер със Словенския филхармоничен оркестър.
Роденият в Бон диригент Герит Присниц е възпитаник на Моцартеума в Залцбург при Денис Ръсел Дейвис и Карл Кампер. Дирижира в театъра в Ерфурт (2001-2006), в Токио и Нагоя, в Линц, Грац, Люцерн, Марибор, Болоня, Бари, Есен, Мюнхен, Нюрнберг и др.


Герит Присниц
Снимка (с) Ашли Тейлър


Сера Гьош

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"