25 Април 2024четвъртък04:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Софийски дебют на Сера Гьош

Почитателите я наричат "стилен подарък от Виена", известната певица ще изпълни фрагменти от опери на Щраус и Вагнер

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 455

Дебют на софийска сцена ще направи Сера Гьош, наричана от почитателите си "стилен подарък от Виена", на 22 март в зала "България". Заедно със Софийската филхармония и маестро Герит Присниц тя ще изпълни фрагменти от опери на Рихард Щраус и Рихард Вагнер.
След публиката в Рим, Бон, Торонто, Южна Корея, Русия, Израел, Истанбул, Мюзикферайн, Концертхаус и Щатсопер столичани също ще могат да се насладят на един забележителен глас в програма за големи артисти. Сера гостува в София с амбициозна програма - тя ще изпълни фрагменти от оперите "Саломе" и "Електра" на Щраус и "Тристан и Изолда" от Вагнер.
На 10 години Гьош забавлява близките си, като имитира успешно оперно пеене. На 16 смята операта за старомодна и скучна и мечтае да стане актриса. Семейството и учителите обаче са убедени в музикалния й талант и тя завършва Университета за изящни изкуства "Мимар Синан" в Истанбул, след което получава бакалавърска степен във Виенската консерватория. Дебютира в ролята на Лейла от операта "Лейла и Меджун" от Ялчън Тура в Истанбулския театър. Гастролира като Констанца от "Отвличане от сарая" на Моцарт в театрите в Люксембург, Антверпен, Манхайм. Участва като Аделе в "Прилепът" на Й. Щраус в състава на Виенската държавна опера в спектакли в Тайван и Южна Корея. Изпълнява сопрановите партии в кантатни и ораториални произведения. От 2012 до 2017 г. изнася ежегодни концерти в Златната зала на Виенската Мюзикферайн, в Голямата зала на Концертхаус във Виена, на сцената на Виенската щатсопер. През 2014 г. концертира в Канада, Русия, САЩ (с изяви в Линкълн център в Ню Йорк). В периода 2012-2015 г. Гьош е солистка на Виенската Фолксопер, след което преминава на свободна практика.
Гьош е позната на българската публика от участията си през последните два сезона на сцената на Варненската опера в ролята на Виолета в "Травиата" на Верди. Паралелно с това през 2016 г. пее в Бостън, Ванкувър, Вашингтон, Ню Йорк, Монреал, Торонто, Виена, а м.г. изнася концерт с Моцартови арии и дуети, изпълнява песни на Райнхолд Глиер със Словенския филхармоничен оркестър.
Роденият в Бон диригент Герит Присниц е възпитаник на Моцартеума в Залцбург при Денис Ръсел Дейвис и Карл Кампер. Дирижира в театъра в Ерфурт (2001-2006), в Токио и Нагоя, в Линц, Грац, Люцерн, Марибор, Болоня, Бари, Есен, Мюнхен, Нюрнберг и др.


Герит Присниц
Снимка (с) Ашли Тейлър


Сера Гьош

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ