Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Общество

Искам думата

Къса памет

Защо беше убит генерал Луков?

9. Март 2018 , брой: 47   242   0
Снимка


Всяка година по случай убийството на ген. Луков на 13.02.1943 г. се провежда Луковмарш, правят се панихиди, радио и телевизионни предавания и други подобни.
И т.г. членовете на хитлеристката организация Български национален съюз (БНС) проведоха в София Луковмарш, необезпокоявани от никой.
Но кой е генерал Луков и защо беше убит?
Това е офицер от българската войска (роден през 1887 г.). Още като млад се проявявал с отлични военни качества, вследствие на което германското командване (наши съюзници) го вербуват за свой верен агент и го награждават с немски ордени. Скалъпват се за него героични подвизи по време на Първата световна война. Те откриват път на младия офицер за бързо развитие във военната кариера, за да стигне до поста министър на войната на Царство България. Ген. Луков носи голяма вина за обявяването на война на САЩ и Англия още през 1941 г. по заповед на Хитлер. Като резултат на това САЩ и Англия започват през 1943-1944 г. бомбардировки над София, Враца и други градове, които бяха сериозно разрушени и загинаха близо 4000 мирни жени, деца и възрастни. Ген. Луков играеше определена вина за борбата срещу партизанското движение и участието на войската против него и избиването на много антифашисти.
Най-голямото му престъпление беше искането и борбата му за изпращане на българската войска на Източния фронт в помощ на хитлеристката армия срещу съветската Червена армия. Като взе в предвид опасните намерения и действия на ген. Луков, цар Борис го уволни (изгони) от войската и му забрани да заема всякакви военни и държавни постове. След излизането си от войската, той застава начело на антибългарската и прохитлеристка организация "Легионер", като се опитва да я превърне в пръв помощник на полицията в борбата срещу антифашистите. Отчитайки злините и опасностите, които носеше за България, по решение на конспиративната организация на партизанското движение ген. Луков беше убит на 13.02.1943 г. пред дома му. Още на другия ден говорителката на Радио Лондон Влада Карастоянова съобщи на целия свят, че германският агент и българоубиец генерал Луков е убит.

Симеон Симеонов-Балевски,
о.з. на 89 г.,
Бургас

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"