24 Април 2024сряда08:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НАТО недоволна от закупуването на руски ракети от Турция

Високопоставен генерал обясни защо комплексите С-400 са несъвместими с правилата на НАТО

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 85

Закупуването на руския зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф" от Турция предизвиква опасения в НАТО.
Това разкри изданието Breaking Defence ("Брейкинг дифенс"), позовавайки се на председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел.
Според него С-400 са несъвместими с технологиите на НАТО, затова руските "Триумфи" ще се прилагат като отделна единица, която няма да бъде интегрирана в общата противоракетна отбрана (ПВО) на алианса.
Но както отбеляза генерал Павел, основният проблем е в оперативната информация за военната инфраструктура на НАТО в Турция. Тези данни впоследствие ще останат в руските системи, поясни той.
Ръководителят на Военния комитет на НАТО изрази и опасения от експлоатацията на С-400, която изисква определено равнище на подготовка, а това означава, че руски специалисти ще бъдат изпратени в Турция за инструктаж на местни военни. По думите на генерала тези експерти ще имат достъп до важни разузнавателни данни, които впоследствие може да се окажат в руските власти.
По-рано бе съобщено, че САЩ могат да наложат санкции срещу Турция заради закупените руските ракети С-400.
На 12 септември м.г. турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Анкара е подписала с Москва споразумение за купуване на системи С-400. Страните се договориха също за технологическо сътрудничества за развитие на производството на зенитно-ракетни комплекси в Турция.
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу отбеляза, че Анкара се обявява срещу езика на заплахите за ситуацията със С-400. На свой ред президентът Реджеп Ердоган обвини Северноатлантическия алианс в двойни стандарти. Той напомни, че блокът не се обяви срещу закупуването на руските ракетни комплекси С-300 от Гърция.
САЩ нямат право да казват нищо на Турция във връзка с покупката от Русия на зенитно-ракетни системи С-400, заяви Реджет Ердоган при посещението си в САЩ миналата година. Ако САЩ не могат да ни предложат подобна система, то също така не могат и да говорят на тази тема, заявил Ердоган. В отговор на изразяваните възражения от страна на Вашингтон, турският президент неведнъж е казвал, че ако Турция не може да купи въоръжение от САЩ и НАТО, то републиката "самостоятелно ще предприема мерки за осигуряване на собствената си сигурност". 
При посещението си във Вашингтон турският президент заяви, че не обсъждал с Доналд Тръмп проблема със закупуването на С-400. Но редица високопоставени американски лица възразиха срещу подписаната с Русия сделка. Още щом стана ясно, че сделката е сключена, говорителят на Пентагона Джони Майкъл заяви пред ТАСС, че САЩ са недоволни от решението на Анкара да купи С-400 от Русия. По-рано опасения по отношение на споразумението между Турция и Русия изрази и американският министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис.
Междувременно в турската армия бяха извършени поредните арести на турски офицери, този път директно в командванията на отделните видове въоръжени сили - сухопътни войски, ВМС и ВВС. Това предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Операцията е срещу членове на т.нар. Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура (ФЕТО/ПДС) и е проведена едновременно в 17 различни турски провинции. Извършени са обиски, задържани са общо 16 офицери: 9 на действителна военна служба и 7 уволнени или отстранени от длъжност. Операцията продължава и се очаква броят им да се увеличи.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ