Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

Кратки новини

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   186   0Милош Земан положи клетва като президент
Състоя се церемонията по встъпването в длъжност на чешкия президент Милош Земан, който ще има още един петгодишен мандат на поста след преизбирането му през януари. Първото си задгранично посещение след заемането на длъжността Земан ще направи в Словакия. След това ще последват визити в Полша, Германия, Австрия и Унгария. Чешкият президент планира също да посети и Израел.

Белгийка поема Европол от 1 май
Белгийката Катрин Бол поема юздите на европейската полицейска агенция Европол, съобщи Съветът на ЕС. За пръв път на поста ще застане жена. Бол оглавява белгийската федерална полиция и беше номинирана за четиригодишен мандат. От 1 май тя ще наследи сегашния изпълнителен директор на Европол – британецът Роб Уейнрайт.

Сърбия поиска помощ от Румъния за Косово
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е поискал от румънския си колега Клаус Йоханис да помогне на Белград да постигне компромисно решение по въпроса за Косово и Метохия. Сръбският лидер отчете, че Румъния е най-голямата държава в региона и е една от петте страни членки на ЕС, които не са признали Косово за независима държава. Поради тази причина Белград иска помощта на Букурещ, тъй като заема "неутрална позиция и има различно виждане".

Украйна арестува активи на „Газпром“
Украйна започна "арести" на активи на "Газпром" заради нарушаване на украинското антимонополно законодателство. По думите на украинския премиер Володимир Гройсман, вече са предприети такива действия срещу имуществото на четири дъщерни компании на "Газпром". Той призова руската компания да изпълни изискванията на украинския съд, както и решението на Стокхолмския арбитраж, по силата на което тя дължи на Киев над 4.6 милиарда долара.


Афганистански специални части извършват проверки, след като техен колега загина при атака в Кандахар. Насилието там ескалира в последно време, като вчера бе съобщено също, че е бил убит синът на главатаря на талибаните в страната
БГНЕС


Жените в Румъния отбелязаха 8 март с протест пред парламента под лозунга "Благодаря за цветята, но искам уважение"
БГНЕС


Делегация от Европейския парламент пристигна в Словакия и се срещна с премиера Роберт Фицо заради убийството на журналиста Ян Куцяк. Куцяк разследваше връзки на местни политици с италианската мафия
БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"