Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Кристалина Георгиева забеляза нарастващата пропаст в доходите в ЕС

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   160   0Нарастващата пропаст в доходите на страните членки на Европейския съюз заплашва да подхрани политическото недоволство и да помрачи успеха от намаляващите разлики в доходите между по-богатите и по-бедните държави от блока. Това е казала в интервю за "Файненшъл таймс" главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която е бивш еврокомисар по бюджета.
Бившият европейски комисар изразява увереност, че тези проблеми са решими, но подчертава потенциалните вреди от увеличаващото се неравенство между отделните региони както в старите, така и в новите страни членки на ЕС. "Ако то не бъде взето под внимание", предупреждава Кристалина Георгиева, "има риск хората да се почувстват без права, разочаровани и изоставени".
Георгиева дава интервюто си преди публикуването на изследване на Световната банка, което показва как намаляването на пропастта между отделните страни членки на ЕС прикрива увеличаващите се неравенства в самите държави. Докладът отчита, че по-бедните страни догонват по-богатите на фона на разширяването на юг и на изток от началото на този век, но някои неравенства в самите държави са се запазили или дори са се увеличили. В Полша например брутният вътрешен продукт на глава от населението се е повишил от половината от средноевропейския през 2000 г. до 69 процента през 2015 г. Разликите в доходите между отделните региони в страната обаче са се увеличили.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"