Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

"Булгартрансгаз" купува активи на "Южен поток" за 13 млн. лв.

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   149   0Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще купи активи на българо-руското дружество "Южен поток България" на стойност над 13 млн. лв., които ще бъдат използвани за реализацията на правителствените планове за изграждане на газоразпределителния център край Варна, съобщи "Медиапул". Има обявена обществена поръчка за пряко договаряне между двете дружества на покупката на 28 поземлени имота и правата за строеж върху пет имота.
Руското решение за спиране на проекта за газопровода от Русия по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия бе обявено през декември 2014 г., но смесеното дружество за реализацията на трасето през българска територия още съществува, макар и само с трима шефове и почти без дейност. То обаче има капитал в размер на 397,606 млн. лв. и имоти, и дълготрайни материални активи за общо близо 37 млн. лв., според последния публичен финансов отчет на дружеството за 2015 г. Натрупаната към онзи момент обща загуба е била за 19,289 млн. лв.
В края на януари 2018 г. "Булгартрансгаз" бил уведомен с писмо, че акционерите с равни дялове в "Южен поток България" - БЕХ и руската "Газпром", са решили да прекратят проекта за газопровода и да предприемат продажба на активите на проектната компания. Според БЕХ е целесъобразно тези активи да останат във владение на българската енергийна група и да се използват от дъщерното й дружество "Булгартрансгаз" за други негови инвестиционни проекти. Затова сега газовият оператор смята да купи въпросните имоти и разрешителните към тях, които в момента са интелектуална собственост на "Южен поток България".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"