Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

ЕС губи годишно 5-7 млрд. евро заради чумата по свинете

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   181   0Европейският съюз търпи огромни загуби от разпространението на болестта африканска чума по свинете (АЧС) в северната и източната част на континента, които се оценяват на 5 до 7 млрд. евро годишно, съобщи вчера еврокомисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андриукайтис, който е у нас.
Еврокомисарят обясни, че разпространението на опасното заболяване в Естония, Латвия, Литва и Полша, и единичните случаи в Чехия и в северната част на Румъния създава изключително сложна ситуация. Както е известно, фермерите от засегнатите от инфекцията райони нямат право да продават прасета и свинско месо, нито в рамките на ЕС, нито в трети страни. Особено засегнати са стопаните на малките ферми, които по никакъв начин не могат да реагират на заплахата и ограниченията. Вирусът се простира на хиляди километри и в Русия - от Калининград до Иркутск, подчерта еврокомисарят. Европейската комисия е в преговори с Москва във връзка с наложената от руската страна пълна забрана за внос на свинско от ЕС. Това решение на Русия Витянис Андриукайтис определи като необосновано.
Разработването на ваксина за дивите животни срещу чумата продължава, но засега няма успех. В момента в МЗХГ се прави анализ на икономическите загуби и ефекти от африканската чума по свинете, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е изследвала от началото на тази година над 7000 проби от диви прасета, съобщи директорът й д-р Дамян Илиев. Специални мерки са взети за контрол на храните, които се внасят от чуждестранните туристи, които пристигат от страни, засегнати от инфекцията. Под контрол са туристическите автобуси от Русия, Украйна, Беларус, Молдова, както и фериботите от Украйна на пристанище Варна.
 
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"