Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Измръзнаха 80% от кайсиите и прасковите в Сливенско

Поражения има при черешите и при сливите, оплакват се овощари

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   427   0Около 80-90% от цветните пъпки на кайсиите са измръзнали, съобщи председателят на Сдружение "Българска праскова" Коста Петров, цитиран от fermer.bg. Миналия четвъртък в Сливенския регион, по поречието на река Тунджа, температурите са паднали до минус 17 градуса. "Направихме проби и се оказа, че като разрежем пъпките, вътре са кафяви. На 10 пъпки 8 са кафяви при кайсиите", каза Петров. Някои сортове праскови също са засегнати, като при едни пораженията са до 80 процента, а има и такива с 50%.
По думите му при черешите някои сортове до 80 процента също са поразени от рязкото застудяване, което стана миналата седмица. По неговите думи има по-късно цъфтящи сортове, които са се спасили. Петров каза, че при сливите предимно е пострадал азиатският тип на 80%. Европейските сортове са с по-дълъг зимен покой и това ги е отървало, коментира експертът.
Според него има опасност за реколтата. За някои сортове очакваме и да се компроментира реколтата, прогнозира Петров. По думите студовете могат да предизвикат апоплексия при плодните дръвчета. Тя се получава, когато сокодвижението в овошките е започнало, но ниските температури водят до замръзване, а по-късно и до изсъхване на дръвчетата. "Такова нещо старите овощари от региона помнят през 1985 г., когато през март е имало подобна ситуация с внезапно падане на температурите. Тогава 4000-5000 декара бяха изкоренени", припомня Коста Петров и добави: "На минус 17 градуса няма кой да ти помогне. Това става веднъж на 30 години", отбелязва овощарят.
Стопаните от региона се събират, за да обсъдят ситуацията и да съберат окончателните данни за пораженията. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара, а близо 3000 декара са насаждения със сливи и джанки, 8000 декара са черешите.


снимка fermer.bg

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"