Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Язовири преливат, бедствено положение във врачански села

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   110   0Заради преливащи язовири вчера бе обявено бедствено положение в три врачански села. Част от жителите им бяха евакуирани по заповед на кмета на община Хайредин Тодор Алексиев. Това са селата Рогозен, Бързина и Ботево. Причината е създалата се тежка обстановка от снеготопенето и изпускане на водни количества от каскадно разположени язовири. Всички язовири в района са пълни.
Кметът алармира, че преливникът на язовир "Рогозен" е силно увреден. Въпреки че водата в него не е много, има опасност преливникът да се откъсне, това ще доведе до препълване на язовир "Бързина", който също се източва. Язовирите са част от каскада от 15 водоема.
Всички язовири в Търговищка област се изпускат контролирано, като особено внимание се обръща на най-големите водоеми - "Ястребино", "Съединение", "Бели лом" и "Каваците" край Попово.
Междувременно от "Напоителни системи" са поискали контролирано изпускане на язовир "Тича" през основния изпускател. Причината е надвишеният контролен обем на язовира. Засега в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места са били информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.
През последните дни от "Напоителни системи" АД следят всички 190 язовира, собственост на дружеството. Междувременно екоминистърът Нено Димов заяви, че няма риск от яз. "Тича". В екоминистерството били предупредени, че снеготопенето ще бъде от 13 куб. м в секунда, а се стигнало до десет пъти по-голямо количество. Той припомни, че водоемите в населените места са отговорност на кметовете, а извън тях - на областните управители.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"