28 Март 2024четвъртък16:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Язовири преливат, бедствено положение във врачански села

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 24

Заради преливащи язовири вчера бе обявено бедствено положение в три врачански села. Част от жителите им бяха евакуирани по заповед на кмета на община Хайредин Тодор Алексиев. Това са селата Рогозен, Бързина и Ботево. Причината е създалата се тежка обстановка от снеготопенето и изпускане на водни количества от каскадно разположени язовири. Всички язовири в района са пълни.
Кметът алармира, че преливникът на язовир "Рогозен" е силно увреден. Въпреки че водата в него не е много, има опасност преливникът да се откъсне, това ще доведе до препълване на язовир "Бързина", който също се източва. Язовирите са част от каскада от 15 водоема.
Всички язовири в Търговищка област се изпускат контролирано, като особено внимание се обръща на най-големите водоеми - "Ястребино", "Съединение", "Бели лом" и "Каваците" край Попово.
Междувременно от "Напоителни системи" са поискали контролирано изпускане на язовир "Тича" през основния изпускател. Причината е надвишеният контролен обем на язовира. Засега в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места са били информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.
През последните дни от "Напоителни системи" АД следят всички 190 язовира, собственост на дружеството. Междувременно екоминистърът Нено Димов заяви, че няма риск от яз. "Тича". В екоминистерството били предупредени, че снеготопенето ще бъде от 13 куб. м в секунда, а се стигнало до десет пъти по-голямо количество. Той припомни, че водоемите в населените места са отговорност на кметовете, а извън тях - на областните управители.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ