Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Жители на "Лозенец" с ултиматум към общината за трамвай 6

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   97   0Жители на столичния кв. "Лозенец" дадоха срок от 1 месец да се възстанови движението на трамвай 6 в участъка до басейна "Спартак". В противен случай те заплашиха с протести и блокиране на булеварди, както направиха преди 2 години, когато трамваят беше спрян за първи път.
Заканата бе направена по време на обществено обсъждане в 139 ОУ "Захарий Круша", в което се включи и кметът на района Любомир Дреков. На дискусията стана ясно, че последните планове на Столичната община са да се премахне окончателно трамвайното трасе по бул. "Арсеналски" и бул. "Черни връх", свързанo с проекта за реконструкция на бул. "Скобелев" в района на Петте кьошета.
Лозенчани са готови и за нова подписка, ако Столичната община не вземе предвид исканията им. Причина за острото недоволство в "Лозенец" са обявените планове за реконструкция на бул. "Скобелев", представени на две поредни обществени обсъждания през последните 2 месеца. Тогава стана ясно, че надделява становището трасето на трамвай 6 да се премахне, а на негово място да се пусне тролейбус. "Не може бъдещето на транспортното обслужване на цял квартал да се решава на километри оттам, в зала, пълна предимно с представители на Столичната община, които нямаха смелостта дори да станат и да защитят трамвайния транспорт", заявиха от неправителствената организация "Спаси София". Оттам припомниха, че за последните 10 години в София са били ликвидирани над 10 км трамвайни трасета.
ДУМА припомня, че кметът Йорданка Фандъкова обеща, че движението на трамваи през тунела на НДК към жк "Лозенец" ще бъде възстановено, веднага след като се отвори за движение бул. "Патриарх Евтимий". Това стана през юни 2017 г., но трамвай до "Лозенец" няма.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"