Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Моника Станишева опроверга обвързването й с "Инерком"

Юлия Кулинска

9. Март 2018 , брой: 47   312   0Моника Станишева опроверга вчера твърденията на ГЕРБ, че има връзка с "Инерком". Вчера в НС Спас Гърневски обвини БСП и ПЕС, че стоят зад сделката за активите на ЕРП-то. По думите на пребоядисания седесар купувачът на активите на ЧЕЗ разпространил до медиите прессъобщение, като автор на прикачения файл е съпругата на Сергей Станишев Моника Йосифова.
"Като човек с повече от 20-годишен опит в журналистиката и във връзките с обществеността, не съм и подозирала, че технологията на черния ПР ще достигне до такова дъно в стремежа на някои политически сили да се разтоварят от огромното гражданско напрежение. В сряда уважаваният от мен вестник "Капитал" публикува информация, в която замесва моето име и името на компанията, която управлявам, "Актив Груп" с "Инерком България" и сделката с ЧЕЗ", се казва в позиция на Станишева, изпратена до медиите. Категорична съм, че нито аз лично, нито "Актив Груп" като агенция имаме нещо общо с ПР-обслужването на г-жа Върбакова или притежаваната от нея компания, подчертава тя. "Всеки човек с по-висока компютърна грамотност може да промени метаданните на документите във всеки файл. Учудващо е, че политическа сила, която претендира да бъде сериозна, може да използва медийни спекулации, неосновани на факти, за своя политическа декларация", смята Станишева. Няма да позволя името ми да бъде замесвано в подобни нелепи сценарии и всеки, който разпространява неверни твърдения за мен, ще трябва да ги докаже в съда, заявява тя.
"БСП не носи отговорност за ничии бизнес дела. Внушенията, които обвързват партията, с едни или други частни интереси, са абсурдни, защото БСП е с ясна и последователна позиция - не някой, а държавата да изкупи ЧЕЗ", заявиха по-рано от левицата.
Гърневски обаче не приключи с псевдоразкритията и обяви, че по време на правителството на Пламен Орешарски, шеф на отдел в ЧЕЗ е предлагал двукратно на енергийния министър Драго Стойнев българското правителство да изкупи компанията обратно.
"Жалко е, че управляващите превърнаха трибуната на НС в място, от което се сипят фалшиви новини. Жалко е как депутатите от ГЕРБ се радват и стискат ръката на човек за откровена простащина", възмути се Стойнев от парламентарната трибуна. "Казвам се Драгомир Стойнев, а не Драго. В парламента сме колеги, а не приятели", иронизира той. "Ако докато бях министър, ЧЕЗ се продаваше, държавата щеше да го купи. Не с национализация, както управляващите се опитват да плашат хората, а изцяло на пазарен принцип държавата влиза в икономиката, съревновава се с частните компании, ако се продава. Ако през 2013-2014 г. имаше официална оферта и официални разговори, досега щяха да ги извадят от самото министерство. Да не се поддаваме на слухове и манипулации, с които да се захранва любопитството на хората за един съществен проблем", предупреди Стойнев.

Преглед на първото електронно съобщение от Гинка Върбакова, с което на стотици лични и редакционни имейли бе разпратен пълният текст на изявлението й пред парламентарните комисии на 1 март, показа интересен факт. Файлът е копиран до адрес iva.stefanova@amic.bg. Ива Стефанова всъщност е директор "Специални проекти" в компанията "АМИ Комюникейшънс България", част от базираната в Чехия голяма пиар консултантска "AMI Communications Group".
ЧЕЗ фигурира като клиент на българската фирма АМИ, която през 2014 г. дори е печелила награди за кампанията си "Кризисна комуникация за запазване на лицензите на ЧЕЗ в България".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"