Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Цацаров и съдиите срещу "бързите" промени в НК

Дума

9. Март 2018 , брой: 47   91   0Висшият съдебен съвет остро разкритикува плановете на кабинета спешно да променя Наказателния кодекс в частта му за неизбежната самоотбрана. На заседанието си вчера от съвета отказаха да пратят свой представител в работната група, която правосъдният министър Цецка Цачева трябва да сформира по казуса. В сряда, на заседание на Министерския съвет, Бойко Борисов разпореди веднага да започне работа по промени в НК заради скандала с арестувания доктор от Пловдив, който уби крадец в двора си. Случаят доведе до масови протести в защита на лекаря, хората поискаха законът да брани по-сериозно лицата, употребили оръжие в състояние на "неизбежна самоотбрана".
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изрази недоумение защо така спешно и "непредвидимо" се налагат промени, при положение че "неизбежната отбрана е стар институт с богата съдебна практика".
Главният прокурор беше още по-остър. Той определи думата "непредвидимо" на Панов като твърде деликатна. Сотир Цацаров не скри учудването си, че в медиите вече се тиражира версията, че промените са подготвени. Той цитира изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов, че вече има готов проект за редакция на НК и е дошъл моментът за "ремонт" на текстовете.
Вече има проект, какво ще прави тази работна група, попита Цацаров. Той добави, че няма да изпраща представители на прокуратурата. Главният прокурор определи като пълен абсурд, ако се пристъпи към промени без участието на академичната общност. "Неща, които са фундаментални в наказателното право, се решават от днес за утре с безкрайно лека ръка. Не трябва да ги узаконяваме с наше участие", категоричен бе Цацаров.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"