Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Столичани излизат на протест, спират да плащат данъци

Жителите на кв. "Витоша" се оплакват от липса на улици, тротоари и осветление

Деси Велева

9. Март 2018 , брой: 47   399   0Столичани от кв. "Витоша" излизат на протест на 10 март и заявяват, че ще спрат да плащат данъци и такси до приемането на план за оцеляване и развитие на квартала им. От няколко месеца жителите на района се борят за подобряване на инфраструктурата на "модерното гето", както те определят квартала си.
Хората алармират, че около блоковете им няма улици, тротоари, обслужваща инфраструктура, детски и спортни площадки. Те настояват приоритетно да бъде изграден изход към Околовръстния път, второ платно за изход на ул. "Асен Разцветников" и бул. "Симеоновско шосе", отваряне на изход през ул. "Васил Арнаудов" при Френския лицей, поставяне на светофари и на пътна връзка с бул. "Черни връх". Според жителите в бъдещия план за развитие трябва да се предвиди отчуждаване, разширение и изграждане на поне 5 улици годишно, минимум по 2 площадки на година и поставяне на пътни знаци по възлови кръстовища. Хората от района сигнализират, че е трагично и състоянието с градския транспорт. Нужни са довеждащ транспорт до метрото, диагонални линии със съседни квартали, пешеходна връзка с автобусна спирка до зоопарка.
Протестиращите се жалват и от липсата на контрол върху строителството и чистотата. Според тях общината трябва да поеме функциите си и да започне да възстановява разрушените улици от машините и строителите, да следи за нивата на шум и за трафика на тежката техника по вътрешно кварталните улици.
Друга болна тема за живеещите във "Витоша-ВЕЦ "Симеоново" е високият строеж на бул. "Симеоновско шосе" 102. Те настояват да се преразгледа височината й заради драстичната липса на паркоместа и очакван генериран трафик. Не на последно място те искат и приемане на нов устройствен правилник, за да се изясни бъдещото застрояване и избягване на подобни недоразумения като допуснатия строеж.
ДУМА припомня, че в края на октомври жителите на района имаха среща с кмета Йорданка Фандъкова, която им е обещала да изпълни редица искания. Единственият ангажимент, който е осъществен, е поставянето на копче на светофар за пешеходно пресичане.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"