20 Април 2024събота15:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Вечната власт - мечтата на управляващите

Общината е най-големият работодател, който осигурява и сигурни избиратели

/ брой: 48

visibility 35

Инж. Ал. Константинов

Едно учение от древността, датирано още от храма на Соломон, е символизирало властта с една двуколонна арка в свода, на която е вграден най-важният - свързващият камък. Днес сме свидетели на упорита работа да се използва този модел на управление, гарантиращ "вечната" власт. Няма да илюстрирам този модел на национално ниво, а на местно, за да бъде по разбираем за повечето хора. Ще използвам община Пловдив, защото познавам добре управлението на този град вече 25 години, но всичко, което ще опиша за него, може да се види и в управлението на повечето други български градове.
Как е изграден първият стълб на управление на града? От бюджета на общината си получават заплатите 10 200 души.

Това са поне пет пъти повече семейства

техните роднини и приятели. Общият кръг от финансово мотивирани хора в града е около 50 000 души. В местните избори гласуват около 150 000 души, от които една трета са готови по всяко време да гласуват за управляващите, защото от това зависи тяхното битие. Сумата, която е предвидена в бюджета на общината за 2018 година за заплати и осигуровки, е 147 млн. лв. - 53% от целия бюджет?!
Няма друг работодател на територията на Пловдивска област, който да храни толкова много хора. Конкурси за ръководни длъжности не се провеждат, а в редките случай на такива завършват неуспешно. Освен в структурите на общината, в града са разположени десетки държавни децентрализирани структури - НАП, митница, РЗИ, РИОСВ, ВиК и още много други, в които са назначени само проверени хора от управляващите. Неслучайно в Общинския съвет е управителят на ВиК, директорът на местното НКЖИ и други държавни служители. Кадровият подбор на служителите в тези държавни структури е изграден на базата на позабравената система на БКП за "номенклатурните кадри". Веднъж попаднал човек в тази система, трябва да направи много големи прегрешения, за да я напусне. Важното е да е лоялен на управляващата партия и това му гарантира кариерно израстване.
По най-скромни данни в тези държавни структури работят още поне 2000 проверени кадри на управляващата партия. Те обаче със своите семейства мобилизират поне 10 000 гласа на изборите. Изградена е строга система на задължения и отговорности. Всеки член на управляващата партия отговаря за определена избирателна секция и ако не гарантира добър резултат, ще бъде изхвърлен от номенклатурната система. Това мотивира този "кадър" да хвърли всички сили в изпълнение на поставената задача. На последните местни избори кметът беше избран със 70 000 гласа и разлика от 1100 гласа от конкурента.
Сега да се запознаем с втория стълб на управлението. От общо 320 млн.лв. бюджет за 2018 година над 200 милиона лева ще влязат в частните фирми в града.

Общината е най-големият инвеститор

в частния сектор на областта. Най-големият дял печелят строителните фирми, защото там влизат поръчките за текущ и основен ремонт на инфраструктурата, новите инвестиции, санирането на жилищни сгради, проекти по европейски програми. Общата сума само за тази година надхвърля 120 млн. лв. Много важен момент е това, че общината годишно продава чрез десетки сделки над 20 дка общински терени и е най-големият стимулатор на строителния бизнес. Без тези общински терени изграждането на нови жилищни сгради би се сринало с над 50%. За обработката на битовите отпадъци, за храни за детските заведения, за доставка на енергия и горива, за външни услуги и т.н. са предвидени над 60 млн.лв. За градския транспорт са разчетени над 30 млн.лв. приходи от билети, карти и субсидии.
Проблемът е, че всичко това се концентрира в един кръг от около 30 фирми вече повече от 6 години. Едни и същи фирми печелят всички обществени поръчки в строителния бранш, в транспортния бранш, в битовите отпадъци и т.н. В конкурсните документи са записани такива условия, които почти точно определят фирмата, която ще спечели. В Общинския съвет има ясно парцелиране на бизнеса - има група, свързана с бизнеса с битовите отпадъци, има съветници от транспортните фирми, от строителните фирми и т.н. Всички са наясно

кой какви интереси защитава

и е в сила законът "омерта", за това не се говори. Бизнес, който печели годишно 200 млн.лв. поръчки, ще премине през огън и вода, но ще защити своите интереси. Това е възможно само ако си в тесни контакти с управляващите и "смазваш" механизмите на управлението с традиционните в нашата страна средства. През миналата година общината си купи от частна фирма обратно имот за 5,2 млн.лв., който самата тя е продала преди години за 1,2 млн.лв. На всеки четири години тази машина се задвижва с цялата си мощ и овладява няколкото етнически квартала на града. Това осигурява около 25 000 сигурни избиратели и достатъчно представителство в Общинския съвет.
Сега да видим кой е свързващият камък на арката. Има един човек, който има по-голяма власт от всеки партиен вожд през така наречения тоталитарен период. Кметът на града е и едноличен ръководител на Партията в града. По подобие на държавата, всички важни решения се взимат само от един човек - кмета. Той държи в ръцете си бюджет от 320 млн. лв., той държи ключа за списъка на номенклатурните кадри, той назначава и уволнява, той решава съдбите на над 15 000 души в общинския и държавен сектор.
Общинският съвет е превърнат в "нотариат, който узаконява едноличните решения на кмета", защото повечето общински съветници са зависими от него. Показателно е, че изпълнителен директор на Фондацията за провеждане на Европейската столица на културата през 2019 година е син на една общинска съветничка от управляващата партия. Такива семейно родствени династии са нещо типично в администрацията на общината. Чрез тесните си контакти с бизнеса кметът може да се намесва и там, за да реши нечия съдба. Няма "демократически централизъм", има авторитарно управление, подчинено на модела за "вечната власт". Ето така е изграден моделът на феодалното господство на новите хора-владелци. Държавата е разделена на феоди, които се стимулират от държавата в зависимост от тяхната лоялност към правителството
Как може да се събори този устойчив модел на управление е тема на друг разговор.

                                              
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ