29 Март 2024петък17:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Даряват и майчино мляко

Не своето обаче, а нашето

/ брой: 48

автор:Велиана Христова

visibility 1157

Само който не го домързя, той не употреби годишнината от Освобождението ни за свои цели. Някакви 16 души пуснаха писмо из медиите с тежки упреци към българския и руския патриарх, че навръх националния ни празник не били обсъдили въпроса за... признаването на Македонската православна църква! Бил първостепенен. За кого и дали е първостепенен точно в деня на възстановената българска държавност, та си позволиха да го употребят? Да злоупотребят със стотиците хиляди кости, легнали в земята ни за свободата на България! За какво? За поредния груб натиск срещу Българската православна църква, че вече и срещу руската, да се уреди въпросът на Македонската църква (МПЦ). Този въпрос е част от глобални политически игри в региона - да се уреди политическа сделка на гърба включително на църквите. И не за братство и добросъседство иде реч, а за целта на САЩ да натикат по всякакъв начин и Македония в НАТО, та Западните Балкани да не помислят дори за Русия. Това се има предвид днес под Западни Балкани, за които Борисов хвърля България на амбразурата.
Нека да не лъжат за пореден път авторите на писмото, сред които са и двама академици, че МПЦ се била обърнала към нашата църква като към църква-майка да й помогне. Няма такова нещо. МПЦ м.г. буквално нареди на БПЦ да я признае за автокефална, а срещу това тя щяла да я признае за църква-майка и БПЦ като майка трябвало да убеди другите православни църкви за щенията на "възобновената Охридска архиепископия".
Първо, това не е "протегната ръка", а е откровен пазарлък. Къде виждате миролюбива молба от МПЦ към братския клир да й помогне? Виждате поредна провокация към България с присвояването на името на Охридската архиепископия. Не просто Македонска православна църква, не Скопска архиепископия примерно, а именно Охридска. Хайде, инженерът акад. Воденичаров може и да не знае история, но историкът акад. Георги Марков? Има една Охридска архиепископия и тя е българската, в българската столица Охрид в края на Х и началото на ХI век при цар Самуил. Област, поверена още от княз Борис I на Кирило-Методиевия ученик св. Климент и след това - на св. Наум. Средище на българската Охридска книжовна школа. Че даже византийският император Василий II Българоубиец с грамотите си след смъртта на Самуил потвърждава правата и границите на Охридската архиепископия като наследник на Българската патриаршия. Но погледнете в сайта на днешната Охридска епископия - преселването на българския патриарх в Охрид в Х век не означавало, че там се е преселила и Българската патриаршия, а грамотите на Василий II (в тях дословно пише, че Охридската архиепископия е наследник на Българската патриаршия) били спекулация.
Както е тръгнало, с помощта на български "интелектуалци" скоро "в името на добросъседството" ще трябва да благодарим на Македонската църква, че ни е дала православието и писмената! МПЦ може и да го поиска, така както нейната глава - митрополитът Стефан, доведен през май 2014 г. пак от Воденичаров като гост в делегация от Македонската академия на науките, не се посвени да не стъпи в БАН, но се опита да се курдиса да служи наравно с българския патриарх в храма "Св. Александър Невски". И само добрата дипломация на нашия Свети синод предотврати тогава църковен скандал в ущърб на БПЦ заради намиращия се в схизма Стефан. Дори Бойко Борисов се въздържа да приеме македонския духовник.
Интересно, защо не се загрижиха така "група интелектуалци" за Кипърската православна църква, чийто митрополит Исайя през 2015 г. помоли БПЦ за молитвена подкрепа да си върне част от храмовете, които са окупирани? Не ги е срам двамата патриарси, че на Трети март не са си поговорили и за Кипър! И още. Обезпокояващи били, казват авторите на писмото, думите на високопоставен български духовник, че признаването на МПЦ трябва да се решава в диалог със Сръбската православна църква. Който е писал писмото, на невежество ли разчита? Родената след Втората световна война МПЦ преди 50 години е поставена в схизма от Сръбската православна църква (СПЦ) и по канона единствено СПЦ може да свали схизмата, а след това останалите православни църкви могат да я припознаят.
Няма случайности - преди няколко дни СПЦ съобщи, че ще има ново име: Сръбска православна църква - Печка патриаршия. Гр. Печ сега е в Косово, а патриаршията там исторически е свързана и с България, като в диоцеза й в ХVI-ХVII векове са попадали и сегашни македонски, и западни български земи до Кюстендил, Разлог, Рилския манастир. Демаршът на СПЦ е знак, че Сърбия не стои безучастно в глобалните движения на Балканите. СПЦ още м.г. "изрази учудване", че Българската православна църква се наема да покровителства МПЦ. А и Гръцката православна църква пак м.г. предупреди българските власти и светски дейци: не се бъркайте в делата на църквата! Проблемът е сложен и само това щеше да липсва - на Трети март да турим съчки в още един конфликт!
Та, кой е казал, че добросъседство е да се откажеш от себе си, да "поддакваш" на всякакви чужди щения и да туриш всичко в краката на глобалните диригенти? Бойко Борисов направо се измъкна от всякакво участие в преговорите за името на Македония, като че това не засяга България. Остави директно на Ципрас да решавал той въпроса! А за българската част на географската област Македония може да има последици от това. Само че Гърция е държава, а нашата власт е легнала на килимчето пред западните "началници" и е готова и майчиното си мляко да подари за едното потупване по долната част на гърба.
Впрочем, дарява нашето майчино мляко. Нали помните: "Патриот е, душа дава..., ама не свойта душа, братя, а душата на народа!"
      

Днес премиерът Борисов отново е в Скопие - да почете заедно с македонските си домакини паметта на над 11 300 евреи, депортирани от българската фашистка власт към пещите на Треблинка преди 75 г. Един друг корифей - професорът Божидар Димитров, вече му даде интифа да не се извинявал за стореното, понеже македонските евреи не били български граждани и нямало как България да им помогне. Боже, много дипломи трябва да отидат в коша. Македонските евреи не са български граждани, защото българските фашисти с приемането на нацисткия Закон за защита на нацията в края на 1940 г. и сетне с Наредбата за поданството от юни 1942 г. им забраняват да станат български граждани - нещо, което се разрешава на абсолютно всички останали жители на т.нар. новоприсъединени земи, които Хитлер предоставя за временно управление на България. А българските фашисти не само нямат намерение да помагат на евреите по тези земи, ами ревностно и с помощта на българската армия ги депортират към лагерите на смъртта. Така че тук Борисов има за какво да се извини. Дали ще го направи, при положение, че собствените му подопечни от ГЕРБ всеки ден дерат ризи да доказват, че у нас не е имало фашизъм? Българската фашистка държава е невинна като агънце!




 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ