29 Март 2024петък12:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой и как отчита безработицата?

Управляващите се нервят, когато някой им припомни, че "царят е гол"

/ брой: 139

автор:Ева Костова

visibility 1149

Кой и как у нас отчита равнището на безработица? Този въпрос се появи около данните за първото тримесечие на 2011 г. Тогава националната статистика отчете равнище от около 12 на сто, а Агенцията по заетостта - 9,69 на сто. Социалният министър Тотю Младенов веднага скочи,

подозря дори в лъжа НСИ

и оспори данните на статистиката, които се различаваха от тези на подопечната му агенция. Било логично те да се различават, отговори той на питане на левицата в парламента, защото методиката, която използват двете институции, била различна - агенцията отчита данните в края на всеки месец въз основа на регистрираните в бюрата по труда по общини и обхваща хората между 15 и 64 години. НСИ използва анкетно проучване, по което лицата се самоопределят като безработни, цифрите са за тримесечие, а възрастовият обхват е от 15 до 74 г. Пък и голяма част от хората поддържат регистрацията си в бюрата, за да получават социални придобивки, не толкова за да търсят работа, според него. И Естония има различия при отчитането, приведе като аргумент Тотю Младенов.
В печата експерти, между които и бившият социален министър Иван Нейков, потърсиха това разминаване за десетки хиляди души, които не са на пазара на труда, свързвайки проблемите и с кризата, и с бъдещите трудности пред нашата икономика, която ражда безработица. Спорът за броя на безработните и различните методики Нейков обясни пред столичен всекидневник с образното "дали крокодилът е повече зелен, отколкото дълъг"... Броят на безработните обаче не намалява, независимо от различните методики, по които ги пресмятат. Тогава чудно ли е, че

социалният министър прати "в отдих" заместника си

Красимир Попов, който наблюдаваше ресорно и заетостта. Погледнато реално, каквато и да е методиката, това не топли останалите без препитание българи, които бюрата по труда могат да изхвърлят не за ден, а за часове, ако не положат подписа си навреме, само и само да ги лишат от мизерните обезщетения. Че в Дянковия бюджет и без туй парите все не стигат, а у нас все още няма сила, която да накара работодателите да плащат на хората при фалит на предприятие или дружество...  
И все пак кой и как отчита безработицата?
Любен Томев, шеф на Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ, коментира за ДУМА, че Агенцията по заетостта изчислява коефициента на безработица на базата на регистрираните безработни, отнесени към икономически активното население, докато НСИ възприема правилата на Евростат, където точно са определени какви са условията едно лице да бъде смятано за безработно. Безработни според определението на НСИ са лицата над 15 до 74 навършени години, които нямат работа през наблюдавания период, когато се провежда изследването, и едновременно с това търсят активно работа през период от 4 седмици, включително и наблюдаваната, и са на разположение да започнат работа до две седмици след края на наблюдавания период, уточни Томев. Тоест има специфични изисквания и оттук нататък идват и

различията в съответните числа

които се получават. Още повече че в знаменателя на този коефициент за безработица вероятно стоят различни величини, допуска експертът. Той учочни, че не знае какво точно използва Агенцията по заеттоста като знаменател, към който отнася безработните, като е възможно и оттук да се получават съществени разминавания. Но по-важно е друго - че т.нар. регистрирана безработица фактически служи за целите за провеждането на активна и пасивна политика на пазара на труда, регистрира лицата, на които се дължат обезщетения, или които могат да бъдат включени в активните мерки на пазара на труда, допълва Томев. Но има един значителен контингент, който не се регистрира - това е т.нар. текуща безработица, тези, които временно сменят работата си или изчакват по-добри времена, търсят по-добър работодател, без да се регистрират. Други са без право на обезщетение и също не бързат да се регистрират, търсят сами работа.
Едно проучване за индекса на трудовия климат, направено от Института по социални и синдикални изследвания, е показало, че приблизително 25 на сто от лицата, които някога са били безработни, фактически не са се регистрирали в бюрата по труда поради различни причини, между които и тези, че

хората нямат доверие на службите по заетостта

и бюрата като цяло, нямат времето, което е необходимо да ходят и да се регистрират, да се разписват в бюрата всеки път, защото някои от тях живеят на по-отдалечени места, нямат материални средства да правят това. Но така или иначе значителна част от контингента фактически е демотивиран да се регистрира в бюрата по труда, показало още изследването. НСИ определя една част от него като обезкуражени лица, те не търсят активно работа, казва Любен Томев. По този начин на пазара на труда протичат сложни процеси и преливания на различни контингенти от икономически активни групи към икономическа неактивност. От заетост към безработица и обратно, а като включим намесата и на сивия сектор, очевидно нещата стават много сложни и във всеки случай изчисленията са винаги условни от гледна точка на това кой дава най-верните резултати, категоричен е експертът. Но определено може да се твърди, че всеки от коефициентите има някаква опознавателна цел... Резултатите обаче са по-надеждни в НСИ, където се отчита също и контингентът на обезкуражените - тоест дава една по-богата информация за състоянието на пазара на труда, според Томев. 
По-принцип трябва да се анализират в дълбочина всички данни от различни източници, а още по-вярно е, когато се анализират местните пазари на труда и в конкретния регион се очертават по-точно протичащите процеси.

В национален мащаб в голяма степен те се замъгляват

Така че във всеки момент трябва да се прави по-задълбочен анализ на тези проблеми, за да се стигне до по-голям процент истина, съветва Любен Томев.
В Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ обезкуражените лица се добавят към официално регистрираната безработица, което означава, че примерно от 9 процента безработицата нараства на около 15-16 на сто към момента.
Както се казва, "Силата на думите е в цифрите". Когато наближават избори, думите са много, все похвални за управляващите, които впрегнаха и безработицата, за да докажат колко много се прави за пазара на труда и за намиране на работа на останалите хиляди българи без хляб. Но от думите полза никаква, защото те не могат да скрият проблемите, които никак не са малко и не опират само да статистиката.  
Спорът на наша почва за методиките и безработицата изглежда като буря в чаша вода, но показва, че нашите управници си завират главата в пясъка и позакърпват мандата си с

неистински цифри и неистински намерения

в дългосрочен план за намаляване на безработицата, която изправя на нокти далеч по-развити държави от нашата.
Според доклад на МОТ за тенденциите в безработицата през 2011 г., въпреки икономическия растеж в много държави, официалните данни за световната безработица през 2010 г. сочат: 205 милиона души са останали без работа. Броят им е почти непроменен в сравнение с 2009 г. и със 27,6 милиона повече от навечерието на световната икономическа криза през 2007-а.


МОТ прогнозира за 2011 година глобално равнище на безработица от 6,1 на сто, което се равнява на 203 300 000 безработни.
В доклада се подчертава, че устойчивото възстановяване на работните места ще подкрепи и по-бързото макроикономическо възстановяване на държавите от кризата и ще помогне за компенсирането на неблагоприятните ефекти на фискалната консолидация.
Според генералния директор на Международната организация на труда една от рецептите е: "Насърчаване на предприемачеството, инвестиции в реалната икономика, включително на пазарите на труда, и растеж на доходите, разширяване на социалната защита и подобряване качеството на работните места ще осигурят по-устойчиви резултати." Само такива обединени мерки ще подобрят ситуацията за бизнеса и икономиката, но и за хората, като само по този начин ще се увеличи и доверието в публичните политики, които държавните ръководства провеждат за излизането от кризата, сочи докладът на МОТ.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ