20 Април 2024събота10:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Потоп от безхаберие

/ брой: 48

автор:Валентин Георгиев

visibility 1041

Помните ли голямото наводнение в Мизия през лятото на 2014 г.? Водната стихия тогава отне живота на двама души, а домовете на над 1900 станаха негодни за обитаване. Над 100 постройки бяха напълно срутени. Според официалния доклад, оповестен от прокуратурата почти година по-късно, виновни за потопа обаче не се намериха. Водното нещастие, опустошило Мизия, било "неизбежно и вследствие на природно бедствие, което се случва веднъж на 1000 години". На потърпевшите бяха подхвърлени крайно недостатъчни средства, колкото да оцелеят. А после с години живееха във фургони.
Нещо да сте чули обаче за превантивни мерки, за срокове, за план, който да осигури защита на града от бъдещи наводнения? Май имаше такъв проект, чиито "резултати" днес отново се видяха - с ново бедствие, при което р. Скът заля улици и дворове. Три години и половина след онзи кошмар положението е същото. Властта по традиция се направи на много загрижена, а Борисов театрално свика "извънредно заседание" на правителството, за да бистрят ситуацията. А защо точно правителството, а не някакъв по-гъвкав оперативен щаб - питайте Него. Сигурно така се придава по-голяма тежест, а и Той е свикнал при такива ситуации да се тръшка и да вдига кръвно: "Въпросът с язовирите да бъде "решен днес", тъй като не можело през 2-3 години да се говори едно и също... Месеци наред чувам - независимо от мерки, мерки, мерки, пари, мерки и едно безкрайно администриране между държава, общини, агенции, структури, и това, което най ме вбесява, е, че само чувам как нещо не може да стане."
И отново заваляха дежурните оправдания: няма опасност, всичко е под контрол и видеонаблюдение. Да, няма нищо по-естествено от наводнени къщи, а - не дай Боже, и удавени хора при наводненията. Най-важното е да не се излагаме пред чужденците.
А какво точно са наблюдавали? Сигурно как водата повишава нивото си и са й баяли да спре? Да, ама реките и язовирите не се съобразяват с директивите на "Партията". Нищо, че цели двама министри бяха изпратени специално да "наблюдават" и "контролират" изпускането на водите от яз. "Тича" в Шуменско... Е, няма що - ловяха снежинките във въздуха, изнасяха птички и костенурки на ръка от пожари, сега пренасят и вода с кофи от язовира.
И тогава, и сега действията на властта са като тупането на топката: същите приказки за планове, анализи, запушване на дупки с постановления за отпуснати милиони. Без обществени поръчки, разбира се, защото при тях "ще минат години, а страховете на хората си стоят". А хората там вече свикнаха, че всяка година са наводнявани, едва ли очакват промяна. Инак на всички омръзна медиите да ни занимават постоянно с някакви язовири и язовирчета. Най-смешното е, че някои от тях са направени точно за защита от наводнения, ама за целта трябва и да се поддържат. Когато обаче за 9 г. не си свършил нищо, а само имитираш дейност и се правиш на диспечер, трябва да си ходиш. Останалото е безсилие и безхаберие, с което се сблъскваме постоянно.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ