10 Май 2024петък04:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Откриха химически вещества у опозицията в Сирия

Правителството обвини ОЗХО, че "не иска да знае истината"

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 178

Правителствените сили на Сирия при прочистването на град Афтрис в контролирания от опозицията анклав Източна Гута край Дамаск, са открили полева лаборатория за изготвянето на химически боеприпаси, предава ТАСС.
"Предполага се, че снаряжението на въпросните боеприпаси може да се е извършвало в рамките на подготовката на провокация за обвиняването на правителствените сили в използването на химическо оръжие", заяви полковникът от сирийската армия Фераз Ибрахим.
По-рано заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдад съобщи, че терористите в Източна Гута възнамеряват да инсценират химическо нападение и да обвинят за него правителството. "Терористи от "Тахрир ал-Шам" смятат да принесат в жертва няколко жени за тази цел и да предизвикат информационен отзвук", заяви дипломатът.
Миналата седмица от Дамаск заявиха, че са открили 24 тона отровни химически вещества на територия, която по-рано е била под контрола на бунтовниците. От сирийското външно министерство подчертаха, че експертите на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) "не искат да знаят истината". Оттам посочиха, че неведнъж са канили специалисти от организацията да отидат в Алепо или Хан Шейхун, но от ОЗХО винаги са отказвали с мотив, че опасността е прекалено голяма.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди правителството на Сирия да не използва химически оръжия в конфликта в страната, съобщава "Асошиейтед прес".
Той подчерта, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е дала да се разбере, че би било "много неразумно да се използва газ" при нападения.
През миналата година САЩ отговориха с военни средства на информациите, че сирийското правителство е използвало боен газ зарин, като Матис е бил запитан от журналисти, пътуващи с него към Близкия изток, дали сега американската администрация възнамерява да отмъсти за използването на хлор.
Матис отговорил: "Няма да го дефинирам стриктно. Дадохме много ясно да се разбере, че би било много неразумно да използват газ" като оръжие.
По думите на ръководителя на Пентагона Русия, която се намеси военно в Сирия в подкрепа на правителството на президента Башар Асад, може да е съучастник в избиването на цивилни. Матис посочи ролята на Русия за това, че атаките с използването на химически активни вещества продължават. Според него възможността сирийските власти и до този момент да притежават химически оръжия свидетелства "или за некомпетентност от страна на Русия, или за съглашателство с президента на Сирия Асад". Матис също така заяви, че ако не е била военната поддръжка на Русия и правото на вето, което Москва има в Съвета за сигурност в ООН, Асад вече вероятно е щял да бъде свален от власт.
От руското военно министерство пък твърдят, че бунтовниците в Източна Гута са започнали да се бият помежду си, след като Кремъл настоя екстремистката групировка "Файлак ал Рахман" да скъса всякакви отношения с екстремистите от Фронт "Ал Нусра", за да си осигури оттеглянето от анклава.
От Руския център за помирение в Сирия отбелязаха, че по улиците имало открити боеве между членове на нелегални въоръжени формирования, като цивилните са принудени да търсят убежище.
"Файлак ал Рахман", също така известни като Легион "Ал Рахман", е една от най-големите бунтовнически групировки в Източна Гута, която се самоопределя като неджихадистка ислямистка групировка, която цели свалянето от власт на сирийския режим, но не се стреми да превърне страната в ислямска държава. От своя страна Фронт "Ал Нусра" е обявен за терористична групировка от редица страни, включително САЩ и Русия, както и от Съвета за сигурност на ООН, и като такава за него не важи хуманитарната пауза, в която боевете трябва да бъдат спирани.
 

Бивша манекенка пое шефското място на фонд "Земеделие"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 85

Розоберът подрани заради топлото време

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 85

"Райънеър" започва да лети до пет нови дестинации

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 85

Сърбия и Китай засилват сътрудничеството си

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 85

6 страни от ЕС зачели иногурацията на Путин

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 85

"Алтернативата" е опасна за демокрацията

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 85

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 85

Фашизъм в действие

автор:Александър Симов

visibility 599

/ брой: 85

Жестоката реалност

visibility 542

/ брой: 85

Пари връщате ли?

автор:Таня Глухчева

visibility 488

/ брой: 85

Късата памет на историята

автор:Боян Бойчев

visibility 562

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ