20 Април 2024събота16:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Радев и Цацаров атакуват в КС частната охрана на цели села

Мнозинството прие закона преди 2 месеца, въпреки отпора на опозицията и недоволството на работодатели

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 37

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредбите, които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност в Закона за частната охранителна дейност.
В мотивите си то посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт. "Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места. Възможността, която дава ЗЧОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред", посочва Радев.
По-рано Сотир Цацаров също поиска вчера от КС да обяви за противоконституционни текстове от закона. Главният прокурор също визира последните поправки, приети в началото на т.г., с които се създаде възможност за кметове на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охрана на цели населени места. И според Цацаров е недопустимо да се прехвърлят на търговци изрични правомощия на държавата. Според Цацаров предвидената възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място. "Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред", мотивира се Цацаров.


Левицата заподозря, че законът ще обслужва фирмите, близки до ГЕРБ 

ДУМА припомня, че промените бяха критикувани от БСП. "Давате възможност на местната власт да изпълнява задачи на МВР, като натоварвате общините и финансово, докъде сте готови да стигнете", коментира в средата на януари Красимир Янков от левицата. По думите му целта на управляващите е да бъде премахната конкуренцията в частната охранителна дейност в полза на фирмите, близки до ГЕРБ. Янков заяви тогава, че с тези текстове се дава възможност за приватизиране на дейност, която е в прерогативите на МВР. Колегата му от БСП Иван Иванов коментира, че с промените в закона на практика официално се оправдава МВР да абдикира. Новите правила не гарантират на хората сигурността, живота и здравето, категоричен бе Иванов. Според него се създава поредната корупционна среда.
През януари работодателски организации поискаха президентът Радев да наложи вето върху закона. Основният им аргумент бе, че той е приет при нарушения на законодателната процедура и при противоречия с правото на ЕС.
Паметливи припомнят, че във втория кабинет на Бойко Борисов се появи идеята за полицай във всяко село заради слабия успех в борбата с битова престъпност. Тогава в бяха отпуснати 7 млн. лв. за борба с нея. И до днес идеята не е осъществена.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ