Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Новини

Тръмп предпочел Помпео заради "сходен мисловен процес"

Дума

13. Март 2018   562   0Доналд Тръмп се опита да обясни мотивите, с които уволни досегашния държавен секретар Рекс Тилърсън и на негово място сложи шефа на ЦРУ Майк Помпео.  В изказване пред журналисти преди да отлети за Калифорния, Тръмп обясни, че има „сходен мисловен процес“ с Помпео, докато е имал разногласия с Тилърсън. Всъщност, ние се разбирахме доста добре, но имахме разногласия по някои въпроси, каза американският президент. Ако погледнем сделката с Иран, аз мисля, че тя е ужасна.Така че ние не мислим еднакво“, добави още той. Що се отнася до Помпео, Тръмп похвали новия държавен секретар за неговата „огромна енергия и огромен интелект“. По думите му двамата винаги имат близки позиции и винаги са имали добри отношения и това е станало причина за назначението.
Според източник на Fox News, американският държавен глава се е решил на рокадата заради предстоящата среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. От телевизията се опитали да се свържат и с Тилърсън за коментар, но получили отговор, че той няма представа защо е уволнен. Въпреки това Тилърсън нееднократно коментираше, че има разногласия с Тръмп и че едва ли ще остане дълго на поста си в Държавния департамент. Още в края на миналата година медиите в САЩ коментираха, че президентът планира да смени Тилърсън с Помпео.
Самият Майк Помпео публикува съобщение до медиите, в което се казва: „Дълбоко съм благодарен на Президента Тръмп за това, че ме избра за директор на Централното разузнавателно управление и за възможността да служа като държавен секретар. Неговото лидерство направи Америка по-сигурна и очаквам с нетърпение да представлявам него и американския народ пред света и да спомагам за просперитета на Америка“.

 

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"