Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Депутати подкрепиха НЧ "Димчо Дебелянов-1960"

Шеф Иван Манчев бе главен журиращ на кулинарна надпревара в столичното читалище

14. Март 2018 , брой: 50   375   0
Снимка

Снимка Евгени Николов

Миглена Китанова

С много настроение и радост бе представено в НЧ "Димчо Дебелянов-1960" тазгодишното кулинарно състезание, което по традиция събира майстори и новатори в това изкуство. Ястията бяха оценени с главното участие на експерта и любимец на публиката, водещ на предаванията "Черешката на тортата" и "Кошмари в кухнята" шеф Иван Манчев.
Гости на празника бяха народните представители Димитър Данчев и Иван Ченчев, които подкрепиха и подпомогнаха инициативата. С цветна кошница и традиционни български носии пристигна самодейната група от НЧ "Св. св. Кирил и Методий-1927" от Долни Богров, водена от председателката на читалището Цецка Кочкова - дългогодишен приятел и творчески помощник на НЧ "Д. Дебелянов-1960".
Залата посрещна участниците с празнична украса, с пролетни детски рисунки и фотографии, цветя и китка здравец. Водещата се обърна с благодарност към жените по случай отминалия международен празник и припомни, че те дават живот, сили и вдъхновение на човечеството. Тема на кулинарната изложба бе "Родни традиции с европейско ухание". Масите в салона бяха отрупани с разнообразни предложения. Любителите на хубавата храна от различни столични квартали бяха дошли с настроение и желание да станат победители в тематичните раздели - предястия, тестени изделия и сладкиши, блюда и постни ястия.
Организаторите припомниха, че НЧ "Д. Дебелянов" винаги е било малкото огнище на българщината, любовта и красотата, където талантливи хора развиват уменията си. Благодарности получиха председателят на читалището доц. д-р Иван Митев, настоятелството, преподавателите, работещите и възпитаниците на читалището, както и техните родители. Поднесени бяха поздравления от председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, от сродни творчески съюзи и организации. Изказана бе благодарност на ръководството на в. ДУМА и отдел "Култура" за професионалното отношение към творчеството и традициите.
С аплодисменти присъстващите приветстваха народните представители Димитър Данчев и Иван Ченчев, които не за първи път уважават културните събития и празници. Те подчертаха, че храната е притегателен център в сближаването на хората. Пожелаха и в бъдеще да бъдат част от инициативите. След това безпристрастното жури, водено от почетния експерт шеф Иван Манчев, се зае с нелеката задача да окачестви приготовленията и справедливо да награди най-добрите. Тричленният състав - доц. д-р Иван Митев, Йордан Богатинов - юрист, Цецка Кочкова -педагог, взискателно и педантично започна работа. През това време възпитаниците на музикалните педагози Росица Йорданова и Марио Йоцов от арт училище Студио "Музика" представиха своите талантливи изпълнения на пиано. Настроението бе повдигнато от Марио Кръстев, който винаги вълнува публиката с талант и артистичност. След десетки наши и международни награди в момента той върви към успешен финал при участието си в телевизионното шоу "Пинкове звездице" по сръбската телевизия PINK.
Викторината съчетаваше въпроси за българската и световната модерна кулинария. За всеки верен отговор участниците получиха най-важни подправки за своята кухня. Журито, досущ като в "Черешката на тортата", подреди наградите в съответните раздели. Бяха връчени и тематични подаръци за естетичен вид и вкус, за професионално ястие, за вкусови качества, за млади кулинари.
Първите награди за предястия грабнаха Росена Иванова за "Слънчеви цветя", "Мезе със сиренца" - Рени Богатинова. Поли Колева и Даниела Козовска спечелиха журито с новаторство и презентация. Особено вкусни бяха блюдата на Бойка Борисова и Елея Кунева, на леля Мария и Румяна от Долни Богров, браунито на Олга Манова и сладкишът на Рада. Ралица Луканова, Цвети Божинов и Мартин Божинов, Диди и Наталия поднесоха типично нашенски гозби, които също бяха отличени от журито. Параскева Праматарска и Ивалина Първанова получиха специалните награди само за ценители. Децата също бяха отличени за своя труд и вложена фантазия: Мария Николова за бисквитена торта, Кристиян Козовски за солената баница "Аз и мама", децата, които сътвориха овесени сладки, и "Пролетните питки".
Корифеят в кухнята Иван Манчев открои по-сложните и засукани кулинарни изкушения и похвали участниците. А след това на никого не отказа фотосесия или разговор. Депутатите Димитър Данчев и Иван Ченчев пожелаха на присъстващите здраве, радост, светли Великденски празници и да бъдем отново заедно!

 
Снимки Рени Богатинова


Снимка Кристиян Козовски


Снимка Поли Колева

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"