Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Друмник

Велин Георгиев

14. Март 2018 , брой: 50   262   0
Снимка


Този човек се родее с Матей Миткалото. Откакто го помня, а това са вече три-четири десетилетия, все отива някъде, знае къде и защо. И отново обратно - към Пазарджик, където живее. И току ни призове на премиера на поредната книга - сборник с негови очерци и интервюта, с публицистика. И уж е седнал в компания, участва в някакъв разговор, но все си поглежда часовника - някъде трябва да бъде в еди-колко си часа, или да хване еди-кой си превоз за еди-къде си. И все ми се струва, че дял в неговото друмничество има името му - Продрум. А и фамилията - Димов. И той е като дима от комина. И може би най-често чувам този негов глас по телефона - привет ми праща от Пазарджик.
Десетки са книгите му в моята домашна библиотека. Преди няколко дни прибавих и най-новата - "Гласът на моя път". Значи, вървейки по друма, той си говори с пътя, щом е турил това заглавие на автобиографичното си четиво. Пътят е нарисуван на корицата и той отвежда в дълбочина в селски дом. Май това е родното му място в Лисичево, Пазарджишко. В тази доста обемиста книга има накрая и "принудителен" послепис. Той се е принудил сам да направи някакви пояснения. Книгата е четиво за масовия читател, дори за юноши и по-малки. Защото е простичко повествование, една романизирана автобиография, разказана сърдечно, човешки, без опит да ни каже: "Вижте ме..." А казва: "Ето, това съм аз." И в книгата все още върви един неуморим друмник. От адрес към адрес. От човек към човек. От творец към творец. За да зафиксира чужди творчески биографии и творчески следи, а паралелно с чуждите - и своята. Той и сега е много популярна личност - из цяло Българско. Така е, защото той е друмник - той, Продрум... А знае, че пътища не съществуват, те се правят с ходене. Та затова и на осемдесет и пет си казва: "Давай напред."
Юбилейно тържество по случай 85 години от рождението на писателя Продрум Димов ще се състои на 15 март от 17.30 ч. в Националния клуб на БСП на ул. "Позитано" 20. Слово за юбиляря ще произнесе председателят на СБП Боян Ангелов. Рецитал ще изнесе актрисата Богдана Вульпе.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"