Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Намалиха подпомагането за тютюнопроизводителите

Дума

14. Март 2018 , брой: 50   195   0С 5 на сто по-малък е размерът на подпомагането за тютюнопроизводителите спрямо предходната кампания, стана ясно от решение на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Парите за подпомагане са 85 млн. лева, като те са утвърдени от ДФЗ и са по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството. Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2007-2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.
Фондът утвърди и 31 453 лв. за компенсиране на материалните щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери и пчелни семейства в резултат на природни бедствия, настъпили през 2017 г. Помощта ще се дава на регистрирани земеделски производители, които нямат задължения към ДФЗ. Заявления за подпомагане ще се приемат от 26 март до 10 април, а парите ще бъдат изплатени до 25 април.
 1,5 млн. лева ще получат земеделците за застраховки на селскостопанска продукция по схема за държавна помощ, реши още ДФЗ. Стопаните могат да кандидатстват от 20 март до изчерпване на ресурса и не по-късно от 31 август, съобщи фондът. Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия и до 195 лв. на ха.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"