25 Април 2024четвъртък11:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На касата няма да й стигнат около 85 млн. лв. за лекарства

Пак обсъждат Националният рамков договор да е от 1 януари

/ брой: 50

автор:Аида Паникян

visibility 39

"Очаква се до 5% ръст в лекарствата, което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, което го нямаме. И от новите молекули още 35-85 отидоха". Това казва по време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 26 февруари здравният зам.-министър д-р Бойко Пенков, става ясно от стенограмата. "Аз казвам какво по моя лична преценка и изчисления очаквам, ако не вземем някакви мерки", обяснява Пенков. Според него има само един изход за лекарствата - "да въведем въвеждащи договори и договори за резултат". От обясненията му става ясно, че когато една фармацевтична компания предлага нова молекула, касата ще изисква тя да се аргументира "какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем. Това е най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата се връща обратно в касата, за да може да покрие други неща. Следващият въпрос е, ако го въведем, как следим за резултата", казва Пенков. Според него един от най-сигурните показатели е преживяемост на пациентите. По думите му ефектът от подобен контрол е "чисто психологически и е много възпиращ. Когато аз включа в дадена терапия неподходящ пациент и знам, че ще ощетя фирмата по този начин, защото съм позволил да се включи неподходящ пациент, аз няма да го включа. Строго спазване на показанията, при които се включва дадена терапия", обобщава Пенков.
Както вече писа ДУМА, заседанието от 26 февруари бе основно за задълженията на НЗОК към чужди фондове, а надзорниците трябваше да решат дали касата ще подпише Националния рамков договор. Едно от решенията е до 15 март управителят на НЗОК да извърши анализ по кои заболявания и диагнози и за какъв брой пациенти е давано разрешение от НЗОК за лечение в чужбина от 1 януари 2015 г. Пак до 15 март трябва да се актуализират вътрешно-административните актове на НЗОК по Системата за финансово управление и контрол и Счетоводната политика на НЗОК.
От думите на председателя на Надзорния съвет здравен зам.-министър Жени Начева става ясно, че планираните за плащане средства в рамките на 73 млн. лв. в тазгодишния бюджет осигуряват различен процент на погасяване на просрочените задължения към държавите членки. "Има постигнати споразумения с най-критичните кредитори, ако мога така да се изразя. Договорени за 2018 г. са 44 млн. лв. и това са Австрия, Швейцария, Кипър, Германия и Холандия", казва Начева.
От думите на Начева става ясно, че има нови идеи за контрол на разходите в болничната помощ. В главата си имам съвсем друга концепция за контрол, която тук единствено събитията ме възпряха и която считам, че също ще доведе до резултати, казва тя. Надзорниците поставят въпроса и за това бюджетната година да се изравни с НРД. Според Начева също е логично това да стане.

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 1

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ