Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Нинова настоя за спешни мерки за укрепване на дигите във Видинско

ГЕРБ орязаха 10 млн. лв. за спешни ремонти на "Напоителни системи", сега да ги отпуснат обратно, заяви Кирил Добрев

Дума

14. Март 2018 , брой: 50   278   0Настояваме за спешни мерки за укрепване на дигите във Видинско. Това заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заедно с членовете на ИБ и депутати от левицата посети пострадалата от наводненията община Брегово и проведе там заседание.
Тук сме, за да помогнем най-напред на хората и те да знаят, че не са изоставени, поясни Нинова. "Доставихме минерална вода, ще дарим пари на пострадалите семейства. Разговаряхме с кмета и общинските съветници как да помогнем да се реши дългосрочно проблемът с наводненията, защото това не се случва тук за първи път", подчерта тя.
Нинова начерта план за действие. "Първо, помощ за населението. Второ, изясняване на собствеността на язовирите и поемане на държавна отговорност за тях. Трето, пълна ревизия на договорите за концесия на язовири и там, където не се справя концесионерът, договорът да се прекрати. Четвърто, законодателни промени, така че един държавен орган да отговаря за всички язовири, а не 9 министерства, както е сега", обясни тя.
БСП ще настоява и в парламента, и пред правителството държавата да си поеме ролята, а не да прехвърля всичко на кметовете, които нямат средства да поддържат речните корита и язовирите. Нинова припомни, че преди три години левицата е предлагала единен държавен орган да поеме управлението и контрола на язовирите. "Не ни чуха. Тази инфраструктура е стратегическа за националната сигурност и сигурността на населението. Както в енергийната система, така и тук, ролята на държавата е ключова. Изтеглянето на държавата от важни за сигурността сектори, което направиха правителствата на Борисов, е голяма грешка", категорична е Нинова.
Десет години "Напоителни системи" се разпродава и разграбва, припомни зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев. Той добави, че само от този бюджет са орязани 10 млн.лв. за спешни ремонти, затова държавата трябва да отпусне допълнителни средства. "Имаше един "специалист", шеф на дружеството, който за малко да влезе в затвора и това щеше да стане, ако ГЕРБ не се бяха върнали на власт. Той разпродаде "Напоителни системи" и днес виждаме, че съоръженията не издържат", коментира Добрев. Той се възмути, че сега се дават двойно повече пари, за да се закърпват дупки заради бездействието на правителството.
Междувременно стана ясно, че Брегово остава в готовност за евакуация, след като река Тимок заля близо 8000 декара земеделска земя. Част от дворовете на крайните къщи също са наводнени. Бедствено положение е обявено и във видинското село Иново, където след пробив в защитната дига на река Делейнска бяха залети земеделски земи в близост до селото. Към настоящия момент положението е овладяно и няма опасност за населението, а община Видин е осигурила допълнително още 500 чувала с пясък, с които е укрепена дигата. Продължава денонощното наблюдение на река Тополовец, край видинското с. Градец, където са предоставени 100 чувала с пясък от общината. Засега няма опасност от наводнения за селата Рупци и Буковец.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"